Madách Imre szobrára gyűjtenek Nógrádban

Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet gipsz szobrát szeretné bronzba öntetni a Mikszáth Kálmán Társaság, erre kezdték el összegyűjteni a pénzt - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a társaság örökös elnöke.


Idős Szabó István alkotását, a két egész alakos szobrot akarják bronzba öntetni és méltó helyen elhelyezni, ahol sokan láthatják - mondta Praznovszky Mihály. Hozzátette: rengeteg csatornát mozgatnak meg, hogy összejöjjön a pénz, számításuk szerint körülbelül 10 millió forint. A célra a Mikszáth Társaság alszámlát is nyit majd.

 

frater madach


Eredetileg Horpácsra, a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum parkjába terveztek Madách-szobot, de a házaspárt ábrázoló alkotás konkrét helyéről még nincs döntés - mondta Praznovszky Mihály, aki arra is kitért, hogy a Mikszáth Társaság nem csak Mikszáth Kálmán életművével, kultuszával, hanem Nógrád megye valamennyi értékével foglalkozik, ezért is kapták meg a Madách-díjat januárban Nógrád megye önkormányzatától. A gyűjtésben együttműködnek a Madách Irodalmi Társasággal.


Madách Imre és Fráter Erzsébet gipsz szobra jelenleg idős Szabó István szobrászművész Benczúrfalván (Nógrád megye) lévő műtermében látható. 

 

Madách Imre és Fráter Erzsébet 1845 júliusában kötött házasságot, majd kilenc évvel később, 1854 júliusában írták alá a válási szerződést. Madách ekkor 31, felesége 27 éves volt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása