Ők a Színikritikusok Díjának idei jelöltjei

A Színházi Kritikusok Céhe idén 33. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A legtöbb jelölést - összesen tizenkettőt - a Nemzeti Színház négy előadása kapta.

 

A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhatnak, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat. A tizenöt kategória mindegyikében három-három jelölt verseng, s hogy ki kapja meg a díjat, az csak 2013. szeptember 22-én, a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett átadó ünnepségen derül ki. A kritikusok itt hozzák majd nyilvánosságra az idei életműdíjas kilétét: az eddigi pályát elismerő díjat korábban Törőcsik Mari (2011) és Senkálszky Endre (2012) vette át. A közönség számára is nyilvános est rendezője Gergye Krisztián rendező-koreográfus.


A háromtagú szavazatszámláló bizottság összesen 910 voksot számolt össze. A szavazatok összesítése alapján a színházak képzeletbeli versenyében három fővárosi színház áll a dobogón: a legtöbb jelölést a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Örkény Színház művészei, illetve előadásai kapták.

 

cehlogo

 

A listát a Nemzeti Színház négy előadása vezeti összesen tizenkét jelöléssel. Az Angyalok Amerikában című produkció a legjobb előadás és legjobb rendezés kategóriájában egyaránt versenyez (rendező: Andrei Şerban), Söptei Andreát a női, László Zsoltot a férfi mellékszereplők, Alföldi Róbertet a férfi főszereplők között jelölték a kritikusok, de Izsák Lili díszlete is nominált. A Sirály című előadásból Básti Juli a legjobb női főszereplő, Tenki Réka a legjobb női mellékszereplő díjáért van versenyben. Az Amphitryon alkotói közül ketten esélyesek: Znamenák István (legjobb férfi mellékszereplő) és Tihanyi Ildi (legjobb jelmez). A Mephisto is két jelölést kapott: Stohl András (legjobb férfi főszereplő) és Füzér Anni (legjobb jelmez).

A Katona József Színházhoz hét jelölés kötődik. A nép ellensége a legjobb előadások (rendező: Zsámbéki Gábor), a Heldenplatz a legjobb rendezések (Bagossy László), a Pinokkió a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások (rendező: Ascher Tamás) között versenyez. Fekete Ernőt A nép ellenségében nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplők között, Tasnádi Bence a legígéretesebb pályakezdők között szerepel. Antal Csaba Heldenplatzhoz tervezett díszlete is versenyez. A legjobb új magyar drámák jelöltjei között szerepel Kerékgyártó István műve, a Rükverc, melyet a Katona dramaturgja, Radnai Annamária írt színpadra.

Öt jelölést kapott az Örkény István Színház. A Liliomfi (rendező: Mohácsi János) a legjobb rendezés és a legjobb zenés/szórakoztató előadás díjára jelölt, ahogy Remete Kriszta jelmezei és Kovács Márton zenéje is díjra esélyes. Gáspár Ildikót, a színház dramaturgját különdíjra nominálták a kritikusok.

Három jelölés kötődik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió koprodukciójában bemutatott Bányavakság című előadáshoz (rendező: Sebestyén Aba): Bányai Kelemen Barna a férfi mellékszereplők között jelölt, Boros Csabát az előadás zenéjéért nominálták, de jelölt Székely Csaba drámája is. Ugyancsak három jelöléssel büszkélkedhet a Forte Társulat és a Szkéné Színház koprodukciója, A nagy füzet (rendező: Horváth Csaba): az előadás a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene (Ökrös Csaba) kategóriáiban esélyes.

Négy társulat kapott két-két jelölést. A Vígszínház Jóembert keresünk című előadásában Eszenyi Enikő a női főszereplők, az Átutazók című produkcióban Törőcsik Mari a női mellékszereplők között nominált. A Pintér Béla és Társulata A 42. hét című előadásából Pintér Béla szövege a legjobb új magyar drámák között esélyes, Csákányi Eszter a legjobb női főszereplők között versenyez. A FÜGE és a Kaposvári Egyetem koprodukciója, A Dohány utcai seriff (rendező: Mohácsi János) a legjobb független színházi előadások között indul, de Kovács Márton zenéje is jelölt. A Budapest Bábszínház Semmi című előadása (rendező: Hoffer Károly) a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között, Spiegl Anna a legígéretesebb pályakezdők között szerepel.

A zenés/szórakoztató előadások között a Kőműves Kelemen (rendező: Alföldi Róbert, RaM Colosseum – Zikkurat Színpadi Ügynökség) és az Illatszertár (rendező: Puskás Tamás, Centrál Színház), a független színházi produkciók között a Jövedelmező állás (rendező: Vajdai Vilmos, TÁP Színház), a gyerek- és ifjúsági előadások között pedig A harmadik hullám (rendező: Vidovszky György, Bárka Színház) szerepel. A Radnóti Színházban bemutatott Kurázsi mama és gyerekei díszlete, Ambrus Mária munkája is jelölt. A kecskeméti Katona József Színház ifjú művésze, Porogi Ádám a legígéretesebb pályakezdők között indul. Orlai Tibort produceri tevékenységéért, a közelmúltban elhunyt Mátyás Irént a Zsámbéki Színházi Bázis megalapításáért és működtetéséért különdíjra jelölték a kritikusok.

A kritikusok mindenkit várnak szeretettel szeptember 22-én este 8-kor, a Trafóban.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása