"Megrohantak az emlékek" - Bíró Eszter az Elfújta a szél Melanie-ja

Bíró Eszter nagy visszatérője a gigantikus musicalszínpadoknak. Az Elfújta a szél Melanie Hamiltonjaként most, 19 esztendő után, újra első nagy sikere helyszínén, a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszik, de augusztusban látható még a musicalben Sopronban is. Majdnem egész nyáron próbált és játszott, de gyermekeire mindig szakított időt…

 

Biro-Eszter

 

"Megrohantak az emlékek, amikor az Elfújta a szél első szegedi próbanapján lementem a szabadtéri öltözőjébe…" - mondja Bíró Eszter, aki 19 éve, 16 évesen Szegeden debütált, ő volt az első Kim a legendás Miss Saigonban, az előadást és a fiatal, újonc színésznőt a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta.

"Nagyon kevés dolog maradt meg - akkoriban lila ködben úszott minden, a szerepre koncentráltam. Csak akkor ettem például, ha a kezembe rakták az ételt. Egy dologra emlékszem: a női öltözők anno a másik oldalon voltak. De erre is csak azért, mert azt sosem felejtem el, hogy két nagyszerű művész - akik sajnos már nincsenek közöttünk -, Seregi László és Kaszás Attila gratulált a premier után az öltözők előterében" - árulta el Bíró Eszter, aki régi ismerősökkel is találkozott az Elfújta a szél első Dóm téri próbáján.

 

Élete első öltöztetőnője, Bata Editke most, többek között az ő, vagyis Melanie Hamilton ruháit varrja. "Rengeteget segített, egyik kezével fogott a gyorsöltözéskor, nehogy a helikopter propellerje által generált szél felkapjon, a másikkal pedig húzta rám a ruhát. De azt sem felejtem el, amikor Lőrinczy György és Aczél András, akik akkor még Kerényi Miklós Gábor asszisztenseiként vettek részt a darab munkálataiban, egy-egy nehéz próba után a Virág Cukrászdába vittek el, hogy összerakják a lelkemet" - mesélte a színész-énekesnő.

16 évesen egyébként régi álma vált valóra a Miss Saigonnal, hiszen mindig is színpadra vágyott, az 1993-as Ki mit tud?-ban már bontogatta szárnyait. "Nem éreztem, hogy gyerek lennék, évekkel korábban is próbálkoztam volna, csak akkoriban még nem tartottak nyílt meghallgatásokat. Toldy Marika néni stúdiójába jártam, reggeltől estig nála ültem, akkor is, ha nem volt órám. 1994 tavaszán Miklós Tibor, a darab magyar szövegének írója, és az akkori Rock Színház művészeti vezetője szólt neki, hogy keresik a Miss Saigon főszereplőit, így kerültem a meghallgatásra. Ő is meglepődött, hogy ilyen fiatalon, színpadi tapasztalatok hiányában megkaptam a címszerepet, de természetesen teljesen mellettem állt, rengeteget segített Szegeden" - idézte fel a színésznő.

 

miss-saigon1

Miss Saigon


Bíró Eszter nem tagadja, a színészet alapjait a Miss Saigon próbái alatt tanulta meg. "Szerencsém volt, hogy Kerényi Miklós Gábor rendező személyében egy olyan, jó értelemben vett ‘hajcsárt' kaptam, aki a maximumot akarta kihozni belőlem. Sok minden eszembe jut a mai napig az akkor kapott instrukciókból, igazából azt is akkor tanultam meg, hogyan kell végigmenni egy színpadon, hiszen mindenféle színészi eszköz hiányában voltam. Persze 3 hónap alatt senkiből nem lesz színésznő, de hálás vagyok a Tanár úrnak, hogy a szerep minden egyes mozzanatát aprólékosan kidolgozta velem, ennek is köszönhetem, hogy sikerem lett" - fogalmazott Bíró Eszter.

A már legendává lett Miss Saigon-előadást rögtön több produkció követte, a Dorian Gray, A szerelem arcai, a West Side Story és az Egy nyári éj mosolya, majd egy évig a Színművészeti Egyetem, de Bíró Eszter utána egy időre áttette székhelyét az Egyesült Államokba, elvégezte a The American Musical and Dramatic Academy-t New York-ban, s több sikeres musicalben is játszott kint.


Hazatérése után látható volt jópár előadásban - például az operettszínházi Mozart!-ban, majd Az Operaház fantomjában és többek között a Csoda Krakkóban című filmben is -, de az utóbbi években énekesi karriererjére koncentrált. "Amikor színházakban koncerteztünk, már egyre többször éreztem, mennyire hiányzik nekem ez a közeg. A húgom tudta ezt, és ő hívott fel, hogy meghallgatás van az Elfújta a szél szerepeire. Úgy éreztem, most már a gyerekek is elég nagyok ahhoz, hogy ha megkapom a szerepet, megértsék, ha olykor csak a két próba között tudok időt szakítani rájuk. Belevágtam!"

Scarlett O'Hara és Melanie Hamilton karakterére is jelentkezett. "Scarlettnek gondoltam magam, de éreztem, hogy a castingon Melanie-ként erősebb voltam. Örülök, hogy az őr bőrébe bújhatok, ez a nekem való feladat. Nagyon szeretem Margaret Mitchell regényét, sok olyan tulajdonságot megmutat Melanie-ról, ami az amúgy varázslatos filmből nem derül ki. Szeretek az alapokhoz visszamenni, ezért el is olvastam újra a könyvet. Persze, a 10 Oscar-díjas mozi is fantasztikus alkotás, a Melanie-t játszó Olivia de Havilland maga a jóság, a báj, igazából soha nem is tudták leválasztani erről a szerepről. Ő az egyetlen egyébként, aki a film főszereplői közül még közöttünk van" - számolt be Bíró Eszter.

Melanie Hamiltonnak két fő tulajdonsága van a színész-énekesnő szerint. Úrihölgy a végsőkig, és csak a jó szándék vezérli. Bíró Eszter a musicalben egy karakteresebb asszonyt formál meg, egy, a földön két lábbal álló Melanie-t.

"Somogyi Szilárd rendezőnek volt egy elképzelése, de hálás vagyok, hogy nyitott volt az én gondolataimra is. Hihetetlen nagy segítség, hogy ő a magyar változat egyik szövegírója, így bármikor tud igazítani a prózán vagy a dalokon. Remek az operettes csapattal dolgozni, jó, hogy sok a fiatal közöttünk. Igazából magamat látom például a Scarlettet játszó Gubik Petrában, ő is hasonlóan keresi magát ezen a hatalmas színpadon, mint én annak idején a Saigonban" - nyilatkozta Bíró Eszter.

Persze örül a ‘nagy öregeknek', Szabó P. Szilveszternek (Rhett Butler) és Janza Katának (Belle Watling) is, akikkel a Mozart!-ban már játszott együtt, vagy éppen a Pittypat nénit alakító Csengeri Ottíliának, akivel már a Miss Saigonban is együtt léptek színpadra.

A július 26-i szegedi premiert követően Bíró Eszter idén nyáron még öt alkalommal játssza el Melanie Hamilton az Elfújta a szélben - háromszor Szegeden, majd augusztus 17-18-án Sopronban, az MKB Musical Aréna idén újra felépülő szabadtéri színpadán. De nem csak ezért szól ez az időszak a munkáról.


elfujtaElfújta a szél


Júniusban zenekarával az Egyesült Államokban turnézott, 2 szólólemeze anyagát mutatta be New Yorkban és Washingtonban, a Balassi Intézet szervezésében. "Nagy álmom teljesült, hogy visszatérhettem tanulmányaim helyszínére, egy önálló projekttel. Telt házak előtt játszottunk, s a csodálatos, Grammy-díjas trombitás, a Klezmatics zenekar frontembere, Frank London is vendégem volt. A Kennedy Centerben egy olyan színpadon léptem fel, amin előttem világsztárok muzsikáltak. Megtiszteltetés volt, hogy ezek mellett Magyarországot képviselhettem a washingtoni Smithsonian Folklife Festival-on is" - mondta Bíró Eszter.

A színész-énekesnő decembertől biztosan látható lesz az Operettszínházban, az Elfújta a szélben, persze addig is dolgozik még. Falusi Mariannal közös estjükkel járják az országot, és ezt teszi saját, kicsiknek szóló projektjével is. Gyermekei adták az ötletet az Állati Zenés ABC-hez, hogy a betűket, állatokhoz kötve, dalban ismertesse meg az óvodásokkal és kisiskolásokkal. A képeskönyv, a lemez és a színpadi előadás egyértelmű siker. "Mikor bemegyek az óvodába a kislányomért, a gyerekek megállítanak, s eléneklik nekem a dalokat. Ennél jobb visszajelzés nem kell…" - zárta szavait Bíró Eszter.

 

Forrás: operett.hu

 

süti beállítások módosítása