Elhunyt Fernando Alonso, a kubai balett atyja

A 98 éves korában elhunyt Fernando Alonsót a Kubai Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozzák fel, majd a havannai Colón temetőben helyezik végső nyugalomra.

alonso

 

Elhunyt 98 éves korában Fernando Alonso, a híres kubai balettiskola atyja - egykor maga is híres táncos és koreográfus -, a világhírű Alicia Alonso első férje, akit a szigetországban csak a maestrók maestrója néven emlegettek.

Az idős mestert helyi idő szerint szombaton érte a halál, amelynek pontos okát nem közölte a kubai állami televízió. A csatorna megjegyezte, Fernando Alonso az egész életét a táncnak szentelte. A művészt a Kubai Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozzák fel, majd a havannai Colón temetőben helyezik végső nyugalomra.

 

alonso2
Fernando Alonso táncosok egy sor generációjának volt a mestere, nemcsak Kubában, hanem szerte a világban. Ő teremtette meg a kubai metódust vagy iskolát a klasszikus balett oktatására.

1914. december 27-én született Havannában, táncolni többek közt a híres Mihail Mordkintól, illetve a modern orosz és nyugat-európai balettművészetet megreformáló Mihail Fokintól tanult. 1937-ben Mordkin társulatában debütált. A következő években a Georges Balanchine vezette American Ballet Caravannal, valamint a Mordkin által alapított American Balett Theatre-rel lépett fel, de láthatta a közönség Európában, majd később Ázsiában is.

 

singer-alonsos
Az 1930-as évek közepén vette feleségül Alicia Alonsót. Vele és szintén balett-táncos fivérével, Albertóval 1948-ban megalapította a Ballet Alicia Alonsót, amelyből később Kubai Nemzeti Balett (Ballet Nacional de Cuba - BNC) lett. Fernando Alonso 1975-ig vezette a társulatot.

Az 1960-as évek elején ő hozta létre a kubai Nemzeti Balettiskolát, illetve a Camagüeyi Balettet. Utóbbit 1975 és 1992 között irányította, amikor is átvette a mexikói Nemzeti Táncegyüttes vezetését. Számos kitüntetése közül kiemelkedik a Benois-táncdíj (Prix Benois de la danse) életműdíja, amelyet 2008-ban a moszkvai Nagyszínházban, a Bolsojban vehetett át.

 

süti beállítások módosítása