A Ghymes és a Honvéd Táncszínház a kassai Amfiteátrumban lép fel

Benyovszky Móric kalandos életéről szóló táncjátékot mutat be 2013. augusztus 10-én a Ghymes együttes és a Honvéd Táncszínház a kassai Amfiteátrumban.

 

Az est első részében a 30 éves, a Magyar Örökség címet viselő, Kossuth-díjas Ghymes koncertjére kerül sor. A felvidéki Nyitrán, 1983-ban Szarka Gyula vezetésével alakult együttes ezúttal a 30 Fényév című vadonatúj, a zenekar megalakulásának harmincadik évfordulójára megalkotott, jubileumi albumának anyagát mutatja be a kassai közönségnek. „A Fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra” – nyilatkozta a közelmúltban a zenekar egyik alapítója, Szarka Tamás.

 

szarka tamas

Szarka Tamás (fotó: kisalfold.hu)


A koncertet követő – Benyovszky Móric kalandos életéről szóló – táncjáték ősbemutatója 2008-ban, a Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére készült, majd több év szünet után a kassai Amfiteátrum sokezer fős közönsége előtt látható ismét a Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján készült előadás. A darabban egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve „bejárjuk” szinte az egész világot, mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. Benyovszky, a magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi, orosz hadifogoly Kamcsatkán (ahonnan, a világ első Függetlenségi Kiáltványának megalkotása után elmenekült), majd francia hős, s végül Madagaszkár királya lesz. Színes élettörténete alapján, tetteinek különlegessége miatt méltán nevezhető kora egyik legkiemelkedőbb személyiségének.


Zambo Istvan 03 1Zámbó István


A Benyovszky Móric élettörténetének főbb állomásait és eseményeit bemutató produkcióban a Honvéd Táncszínház táncosai mellett a kassai Železiar, a Lengyelországból érkező, sziléziai „PATRIA" táncegyüttes, a cseh Gabrhel (Gajdoši z Kopanic) együttes valamint afrikai táncosok és felvidéki gyerekek is közreműködnek.

A zenész-énekes főszerepében Szarka Tamást hallhatjuk, Benyovszky felesége, Hanszky Zsuzsanna szerepét Fekete Zsuzsanna táncolja. A különleges életútról készült darab egyik érdekessége, hogy az idősebb, emlékeit felidéző Benyovszky szerepében Oberfrank Pált, míg a fiatal Benyovszky szerepében Zámbó Istvánt, a Honvéd Együttes Junior Prima-díjas szólistáját láthatjuk.

benyovszky logo k
„Személyesen nekem azért is fontos ez a bemutató, mert a nagyapám – aki megjárta Isonzót is, – az I. világháború alatt Kassára vonult be katonának, és édesapám is itt kezdte a szolgálatot a II. világháború alatt. Szépnek találom, hogy ebben a városban én, rendező-koreográfusként egy táncjátékkal jelenhetek meg.” – mondta Zsuráfszky Zoltán koreográfus, az előadás rendezője.

A Magyarország Kassai Főkonzulátusa által szervezett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Visegrádi Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása mellett megvalósuló Benyovszky projekt súlyát jól mutatja, hogy az esemény felett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és MUDr. Richard Raši, PhD., MPH, Kassa város főpolgármestere vállalt védnökséget.

A táncjáték szövege angol és szlovák nyelven feliratozott.


süti beállítások módosítása