Őssejtkezeléssel próbálják helyreállítani Filin látását

Őssejtkezeléssel próbálják helyreállítani német orvosok Szergej Filin, a moszkvai Nagyszínház balett-társulata savtámadásban megsérült művészeti igazgatójának látását.


"Huszonkettedik műtétemen estem át. Korábbi derűlátásom egy része sajnos nem igazolódott. Jobb szememmel semmit nem látok, bal szemem is csak mintegy tízszázalékosan dolgozik. Érzékelem a fényt és a sötétséget, de nem érzékelem az arcokat.... Arra van remény, hogy a bal szemem látását javítani lehet" - nyilatkozta Filin a The Daily Telegraph brit napilapnak abból az alkalomból, hogy a társulata vasárnap kezdte meg háromhetes londoni turnéját.

 

filin

 

A művészeti igazgató elmondta, hogy az aacheni orvosok úttörő jellegű őssejtkezelést alkalmaznak, és egy védőhártyát is erősítetek a támadásban megsérült szemgolyók elé. Filin abban reménykedik, hogy visszatérhet a mindennapok munkájához, amikor bal szeme látása legalább 30 százalékos lesz.

 

A Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves, egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is elvesztette. A balettigazgató jelenleg Németországban rehabilitációs kezelésen vesz részt.


A színház egy ünnepelt szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko március eleji őrizetbe vétele után beismerte a Szergej Filin elleni kénsavas támadás kitervelését. A támadás indítéka a Dmitricsenko és Filin közötti ellenséges viszony volt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása