Biedermeier íróasztalban játsszák Wagner operáját

Wagner egyetlen "komikusként" jellemzett operáját mutatják be csütörtökön a zeneszerző születésének 200. évfordulójára emlékezve a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A sokrétű darab igazi iróniával megrajzolt figuráját, Sixtus Beckmesser városi írnokot Markus Werba alakítja.

1


A fiatal osztrák bariton a magyar közönség számára is ismert, mert a 2011-es Budapesti Mahler-ünnepen a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével két Mahler dalciklust énekelt.


Fiatal kora ellenére a világ nagy operaházai foglalkoztatják, a Milánói Scala, a londoni Covent Garden, a Bécsi és a Bajor Állami Opera, a New York- i Metropolitan Opera, májusban Don Giovannit alakította a velencei La Fenice Operában - olvasható az énekes honlapján.

 

3


Stefan Herheim rendezésében Sixtus Beckmessert izgága és nevetséges figuraként jeleníti meg - mondta el a bariton egy interjúban.

 

A fesztivál elnöke, Helga Rabl-Stadler korábban, az ünnepi játékok műsorát bemutatva hangoztatta, hogy a két ikonikus szerzőnek, Wagnernek és Verdinek kiemelt helye van Salzburgban a 200 éves évforduló alkalmából.


Az 1868 júniusában bemutatott mű azon megítélésével kapcsolatban, amely szerint a német nemzeti opera és a német kultúra dicsőítése miatt lehetett A Nürnbergi mesterdalnokok Hitler kedvence, az elnök ugyanazt hangsúlyozta, amit az idei budapesti premier előtt Fischer Ádám: elhibázott a sablonos gondolkodás, az opera szövegében nincs szó antiszemitizmusról, a zene pedig elbűvölő.

2


A Mesterdalnokok - mint azt a fesztivál honlapján írják - a középkori idill, a gyarapodó városkereskedelem, a szabad és a kultúrát szerető polgárok, Sachs és Dürer művészetének 19. századi újrafelfedezése. A bonyolultan megrajzolt karakterek sosem mutatkoznak meg csupán egy dimenzióban. De az opera legfontosabb kérdése: mi a kultúra szerepe a közösségben. A középkori Nürnbergben a társadalmi rangot művészi teljesítmény alapján számítják - Wagner ilyen "esztétikai világrend" beteljesülésére várt, amint ezt egy 1880-ban kelt írásában kifejezte.


A komoly kérdésre Stefan Herheim ironikus stílusban ad választ, amit az is jelez, hogy egy hatalmas biedermeier íróasztal adja a játék keretét. A csütörtöki bemutatón Évát Anna Gabler, Waltert Roberto Saccá, Sachsot Micael Volle énekli.

 

süti beállítások módosítása