Színházi tábort szervezett Kőszegen a FÜGE

A FÜGE, független produkciós színtársulatok, alkotóművészek és oktatási intézmények összefogásával szervezi színházpedagógiai programját. A program részeként öt napos színházi tábort szervez középiskolások részére augusztus 5-9. között Kőszegen.


A táborba olyan fiatalok jelentkeztek, akik érdeklődnek a színház világa, a színjátszás iránt. Akik örömmel részt vesznek egy színházi élmény születésében, belekóstolnak a színházi alkotók munkájába. 

A FÜGE színházpedagógiai programját a TÁMOP 3.2.13-12/1 kódszámú pályázat keretéből finanszírozza, melynek során 5 vidéki középiskolának, 4 általános iskolának és 1 óvodának tart színháznevelési programokat 2 tanéven keresztül. Az egyesület, a program zárásaként hirdette meg kőszegi színházi táborát, melyre 100 középiskolás diák jelentkezett. 

 

tabor4
A program egyik célja, hogy a diákok közelről is megismerkedjenek a független színházi társulatokkal és a színházi nyelvvel, amit képviselnek. Emellett célunk, hogy magas művészi színvonalú színházi programmal szórakoztassuk a diákokat. A kőszegi táborban a FÜGE szervezésében olyan középiskolás diákok vesznek részt, akik egész tanévben tantermi színházi előadásokat néztek, szakköröken vettek részt. A tábor felépítése és tematikája is ennek megfelelő lesz. Esténként színházi előadás, délelőtt ehhez kapcsolódóan előkészítő foglalkozás a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanáraival, délután pedig foglalkozás az esti előadás alkotóival. 

A kőszegi tábor helyszíne a Jurisich Miklós Gimnázium Kollégiuma, melynek változatos terei alkalmasak a kreatív munkára. A különböző helyszíneket a társulatok izgalmasan ki tudják használni az interaktív foglalkozásaikhoz.

A tábort a Titkos Társulat improvizációs foglalkozása nyitja, Sebők Borbála, Kárpáti Péter, Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Stork Natasa és Bánki Gergő közreműködésével. Róbert Júlia a Szputnyik dramaturgja egy mini-dramaturg-workshopot tart, ahol azzal játszanak a diákok, hogy miből és hogyan áll össze egy történet, hogyan lehet elmesélni, mit nevezünk jelenetnek. Ehhez hívott öt dramaturgot, akikkel kiscsoportokban dolgoznak majd a diákokkal egy aznapi újsághírből kiindulva. A KOMA Társulat színészei műhelymunka keretében hoznak létre egy előadást a diákokkal, látható lesz a Manna Produkció Kicsi nyuszi hopp, hopp című előadása. 

 

tabor12
A tábort a BEKVART (Bánfalvi Eszter Kvartett) színészzenekarának koncertje zárja. A végzett kaposvári színészhallgatókból álló zenekar többségében saját számokat játszik („témáik összetört lány- és fiú szívek, rock n rollba csomagolva"), de mellette felcsendül néhány dal a magyar underground aranykorából is. A koncertet egy két órás zenei foglalkozással vezetik fel, ahol a diákok akár hangszerek nélkül is, hétköznapi tárgyakkal, szavakkal, a saját testükkel olyan ritmus és hangjátékokat hozhatnak létre, amiket könnyen és bármikor maguk is alkalmazhatnak.

 


FÜGE színházi tábor Kőszegen
2013.augusztus 5-9. 

Kőszeg

 

süti beállítások módosítása