Tetőpont - Katlanblog 5. rész

'Csúcson a kánikula. A katlan mindent megtesz az enyhítéséért: vizet és jeget osztanak, párakapuk mindenfele. Távolról érkezett barátnőim Villányra is kíváncsiak, képesek a tűző napon ismerkedni vele délben, mielőtt Palkonyára utazunk, ami a kedvencük lesz'.... Az Ördögkatlan Fesztivál 5. napi beszámolóját olvashatják. Gilbert Edit jelenti....


A Cifra udvar a csángókkal meg a Nóra porta, a vasútállomás, a falu rendezettsége és fekvése. A hely, a táj. Igaz, hogy csak én vagyok hajlandó odatelepedni a Hárságyi Rosé Kisszínpad 3 négyzetméternyi árnyékába meghallgatni a talányos című „Oknyomozó beszélgetés”-t, de megéri: izgalmas diskurzus folyik a korrupció elleni fellépésről. Miután felkerülnek riportjaik az atlatszo.hu-ra, s ha nem is indul eljárás az ellen, akit lelepleztek (a következő kormányban lehet olyankor bízni, mondják a bátor újságírók), a gyakorlat azt mutatja, hogy a korrupciót elkövető leendő munkaadójának, gyerekeinek (fb!) s az utókornak a szemét azért nem kerüli el az információ…

Később az árnyas Malompark felé vesszük utunkat, zene szól minden pincesorból: a csángó, aztán Takáts Eszter (aki most elég erőtlen), valahonnan rock, majd a Técsői. Nagyharsányban pedig újra hallani azokat, akik már voltak, el lehet csípni olyanokat, akikről lemaradtunk, mert most ismételnek.

 

katlan
A nap és a hét tetőpontja számomra a színházi est (a kiváló Fodrásznőt már láttam Debrecenben); a Tapasztalt asszony a Szabadkai Népszínháztól, Tasnádi István szövegével és rendezésében. Ide most mindenki kényelmesen befér. Hosszú (le is maradunk miatta Bălănescuról), ám minden pillanatban leköt. Totális tabló a nő-férfi viszonyról. Sztereotípiák, közhelyek, bölcsességek, kutatások kivonatai a kimeríthetetlen gender-témáról. Illemtankönyvek, útmutatók, praktikák nőknek és férfiaknak; a jó háziasszony titkai – egykor, népességnövelő technikák – ma. Közben egy perfekt nyelvlecke (angol szöveg arról, hogyan kell leszoktatni a férjeket a szexről) tolmácsolással mint konferencia-előadás vagy lázító beszéd. Sokféle műfaj és stílus kerül egymás mellé: powerpointos prezentáció, oral history, vallomás, macsóduma-kollekció, szülés-imitáció nemek közti szerepcserével, mediáció. A számos remek részlet, jelenet, megközelítés-mód közül a nők által elbeszélt élettörténetek ütnek nagyon: átélt elbeszéléseik valóságosnak, szívből jövőnek, zsigerinek hatnak. A pszichológusok kedvenc technikája alapján egymás által elismételt szövegek pedig lehengerlőek. Ennek alapján az „Értem és elfogadom azt, hogy…” bevezetővel ismétli meg a társunk azt, amit az imént kifogásoltunk benne. Ezek az ismétlések pedig enyhén szólva árulkodóak. Mindent elmondanak rólunk: férfiről, nőről, a megértés esélyeiről.

Bízhatunk tehát a válogatók ízlésében, szimatában, jóérzésében. Amit idehívnak, azért érdemes idejönni. Várom a folytatást, de azelőtt még – Tasnádi sztorijaitól felcsigázottan – a katlanutazóknak a fesztiváltaxikban elhangzott élettörténeteit. 

Gilbert Edit

süti beállítások módosítása