Luc Bondy rendezné Kurtág György első operáját

Szívesen megrendezné Kurtág György első operáját Salzburgban Luc Bondy, a világhírű színházi szakember egyébként akár az ünnepi játékok vezetője is lenne.

A Zürichben született 65 éves Luc Bondy – aki 2012 márciusa óta a párizsi Odéon Színház igazgatója – júniusban egy arany medállal a zsebében távozott a Bécsi Ünnepi Hetek éléről, amelyet 16 éven át irányított, előbb a színházi programok felelőse volt, 2002-től pedig intendáns.

 

kurtag gyorgy

 

– Talán korai az ausztriai visszatérésre gondolnom, hiszen – beleértve az önkritikát is – még nem értékeltük a Bécsben töltött másfél évtizedemet. De már folytattam tárgyalásokat valamiféle együttműködésről a salzburgi vezetőkkel. Szívesen rendeznék például két ősbemutatót a következő fesztiválon, különösen fontos számomra Kurtág György első operája – jelentette ki.

 

 

A mű Samuel Beckett neves brit drámaíró 1957-ben született drámája, A játszma vége alapján készül. Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi intendánsa, Alexander Pereira felkérésére ír operát. Korábbi osztrák lapjelentések azt is tudni vélték, hogy a mű ősbemutatóját 2013-ban tervezik az ünnepi játékokon, az idei programba azonban nem került be. A magyarul Végjáték címen is ismert mű az abszurd színház, az antidráma egyik kulcsalkotása, amelyben Beckett a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását vitte színpadra egy sakkjátszma utolsó lépéseiként.

süti beállítások módosítása