Pintér Béla: 'Kizárt, hogy külföldön dolgozzunk'

Pintér Béla társulata decemberben lesz 15 éves. Eddigi 18 előadásukból tizenötöt a mai napig műsoron tartanak, Pintér drámáiból nemrég kötet jelent meg, a Szutykot pedig kínaiul is publikálják. Az alapítót kérdezte a Délmagyar. Lapszemle.

 

A Délmagyar cikkéből:

Pintér Béla elmondta: egyet ért azzal, hogy a válság miatti takarékoskodásból mindenkinek ki kell vennie a részét, viszont a független társulatoktól aránytalanul sokat vontak el. "Megalázó packázásnak érzem azt is, hogy az elnyert pályázati pénzeinket nagy csúszásokkal kaptuk meg. Ehhez képest az idei év pozitívabban kezdődött" - tette hozzá a társulatvezető.

Pintér Béla elárulta, jelenleg a Titkaink című előadáson dolgoznak, amely a '80-as években játszódik, és egy népzenegyűjtőről szól, akit megzsarolnak és beszerveznek ügynöknek.


pinter belaFotó: delmagyar.hu


A kérdésre, megfordult-e már a fejében, hogy külföldön alkosson tovább, Pintér Béla így felelt: "Meg kellett fordulnia, bár nem magamtól. Az utóbbi években voltak ilyen krízishelyzetek, amikor felmerült, hogy nem fizetik ki támogatásainkat. De kizárt, hogy külföldön dolgozzunk, nyelvi kötődéseink miatt, hiszen én magyarul írok. Gyanítom, hogy ha minden áron rákényszerítenének, akkor új kulturális életteremet, konextusomat is meg tudnám ismerni, fel tudnám dolgozni, de nem ezt szeretném."

Pintér Béla arra is kitért, független társulatként, a pályázati rendszer miatt már praktikus okokból sem engedheti meg magának, hogy elteljen egy év új bemutató nélkül. Sőt, jó esetben két új produkciót is készítenek, ami úgy tűnik, jövőre is megvalósul majd.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása