Zólyomban véget értek a jubileumi várjátékok

Zólyom, Közép-Szlovákia egyik legnagyobb városa elsősorban a váráról ismert a magyar közvélemény előtt, s az irodalomban jártasak azt is tudják, hogy 1554-ben itt született Balassi Bálint. Kevesebben tudják, hogy a vár udvarán 1974-ben elindult a Zólyomi Várjátékok, úgy, hogy azt már két nulladik évfolyam is megelőzte.


1972-ben Shakespeare A windsori víg nők című vígjátékával elindult egy máig tartó programsorozat, amely során évente egy saját bemutatót tartanak, s ma már a prózai előadások mellett az opera is kiemelt helyet kapott a Várjátékok programjában. A prózát a helyi Jozef Gregor Tajovský Színház, míg az operát a besztercebányai Állami Opera társulata biztosítja.  

 

IMG 6530


Az eltelt negyven év során a klasszikusok mellett számos ősbemutatót is rendeztek, így került színre például Peter Zvon Sírótánc, Ľubomír Feldek Fából kifaragva, Járjad lábam, s te drágám táncolj!, Rózsaszínű halál című darabjai, ahogy az idén is ősbemutatónak tapsolhatott a közönség: Az elátkozott költő című musical Francois Villon életét idézte meg.  

 

IMG 6547


Emelett számos vendégjátékot, a nyitrai, a radosnai, a pozsonyi Štúdio L+S, a turócszentmártoni, az iglói és a brünni társulat egy-egy előadását láthatta a közönség. Utóbbiak szintén musicalt hoztak, méghozzá John Cameron, Stephen Clark, Helen Edmundson és Isabell Allende Zorro című darabját, amelynek zenéjét a világhírű Gipsy Kings szerezte.

 

IMG 6951


Az operaprogram a 200 éve született Verdi jegyében zajlott és szintén bemutatóval indult: Peter Gábor rendezésében a Szlovákiában alig játszott Macbethet láthatták a besztercebányai Állami Opera társulatának színrevitelében, amelyben többek között az azeri Evez Abdulla, az ausztrál Louise Hudson és a szlovák Miroslav Dvorský is bemutatkozott. A besztercebányai kőszínházi bemutatóra szeptember 14-én kerül sor.

 

zolyom-varjatekok


A brünni Janáček Opera előadásában a Traviatát mutatták be Andrea Vízvárival a főszerepben, a kassai társulat a Rigolettóval érkezett, amelyet szintén Peter Gábor rendezett, s amelyben Vadász Zsolt is szerepet kapott, míg a besztercebányai társulat Michal Babiak rendezésében, Vladimír Chmeloval a címszerepben a Nabuccot is előadta. Koncertváltozatban először került színre Szlovákiában olasz operaénekesekkel A kalóz című teljesen ismeretlen Verdi-mű, a Requiemet pedig Peter Mikulášsal, Miroslav Dvorskýval és Adriana Kohútkovával élvezhette a közönség Ján Procházka vezénylete mellett.    


Pár éve már a pozsonyi Nyári Shakespeare Játékok is rendszeresen Zólyomba költözik, az idén előbb a Szentivánéji álom volt látható, ezt követte a III. Richárd Robert Rothtal a címszerepben. Ahogy minden nyári fesztivált, a zólyomit is befolyásolja az időjárás, szerencsére a vártól alig háromszáz méterre lévő kőszínház megfelelő póthelyszínnek mutatkozott, és a júniusi tartós esőzések miatt magát Az elátkozott költőt is itt mutatták be.  


Szerző: Juhász Dósa János

Fotók: Roman Uhliar
 

süti beállítások módosítása