Hamarosan kezdődik a 16. a Zsidó Nyári Fesztivál

Zsidó Nyári Fesztivál augusztus 25-től szeptember 2-ig 10 helyszínen csaknem 40 produkcióval várja az érdeklődőket.

Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata, a Zsidó Nyári Fesztivál 16 éves. Másfél évtized alatt a Zsidó Nyári Fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek és elismeri a közönség. A Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1998-ban rendezte meg az első fesztivált, amelynek központi helyszíne Európa legnagyobb és egyik legcsodálatosabb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga, amely nemcsak Budapest egyik fő látványossága, hanem a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe is.

Az idei Zsidó Nyári Fesztivál hagyományos helyszíneihez (Dohány utcai Zsinagóga, Rumbach utcai Zsinagóga, Frankel Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem), az idén az újonnan megnyílt Budapest Music Center is csatlakozik. A hagyományokhoz híven a fesztivál irodalmi, könnyű és komolyzenei estjein hazánk elismert művészei mellett izraeli művészek is fellépnek. 

 


A Zsidó Nyári Fesztivál egyik évről évre visszatérő vendége a Budapest Klezmer Band. A zenekar augusztus 25-én a Dohány utcai zsinagógában ősbemutatót tart Haszene (Esküvő) címmel, majd a tízes és húszas évek zsidó Odesszájába kalauzolja a közönséget. A zenekar vendége ezúttal Dunai Tamás színművész lesz.

Augusztus 26 - án a Goldmark teremben a Klubrádió Ötös című műsorának műsorvezetői, Vicsek Ferenc vezetésével beszélgetnek aktuális társadalmi kérdésekről, míg 27 - én ugyanitt Karinthy - Kézdy emlékestet tart többek között Bíró Kriszta, Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza és Székhelyi József közreműködésével. 

Augusztus 28-án Barbra Streisand kétszeres Oscar-díjas, háromszoros Golden Globe-, többszörös Grammy-, és friss Chaplin-díjas amerikai színésznő, énekesnő népszerű dalai csendülnek föl a fesztiválon. A zsinagóga-beli koncert apropóját az adja, hogy első albuma, The Barbra Streisand Album címmel, 1963-ban, azaz ötven évvel ezelőtt jelent meg, s éppen harminc éve mutatták be zsidó vallásos élet gondolatait és hagyományait felelevenítő Jentl című filmjét. Streisand nagyszerű és ismert dalait kitűnő hazai énekes-színészek - Náray Erika, Polyák Lilla, Szulák Andrea -, és az idén ötven éves Stúdió 11 zenekar előadásában hallhatja a fesztivál közönsége. 

Dés László két estén is fellép: 28 - án az Urániában Dés András, Parti Nagy Lajos és Spiró György, míg 29 - én a Goldmark teremben Esterházy Péter lesznek a társai. 

 

nyarifesztival
Az idén a két virtuóz hegedűs, Lajkó Félix és Roby Lakatos is a fesztivál vendége lesz, akik augusztus 29-i koncertjükön a magyar, cigány, és zsidó népdalok továbbgondolásával várják a zsinagóga közönségét. 

A fesztivál az operarajongók számára is különleges zenei eseményt tartogat szepteber 1-én, ugyanis Rossini, Mózes című operája a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik el először Magyarországon. Bretz Gábor, Balczó Péter, Horváth István, Fodor Beatrix, Rácz István és Kálnay Zsófia mellett két izraeli vendégénekes, Yotam Cohen tenor, és Ira Bertman szoprán az Izraeli Operaház népszerű szólistái lépnek fel a budapesti bemutatón. A grandiózus mű nagyzenekart (Szegedi Szimfonikus Zenekar), nagy létszámú vegyeskart mozgat (Vaszy Viktor Kórus), a koncertszerű előadás karmestere Pál Tamás.

 

Forrás: Színház.hu, Zsidó Nyári Fesztivál

 

süti beállítások módosítása