Kezdődik a Ráckevei-korszak Debrecenben - Évadnyitót tartottak

Az új igazgató, Ráckevei Anna vezetése alatt első évadnyitóját tartotta szerdán a debreceni Csokonai Színház.


A fenntartó elvárása szerint a Csokonainak "a ma emberéhez szóló, mai színháznak" kell lennie, és erősítenie kell a törekvést arra, hogy Debrecen a magyar kultúra egyik fellegvára, zászlóshajója legyen. A Csokonai Színháznak "az ország egyik legjobb, legfontosabb, megkerülhetetlen színházának kell lennie, ezt várjuk a Ráckevei-korszaktól" - mondta Kósa Lajos polgármester, aki kérte a teátrumot, hogy "segítsen a város jó hírét kelteni".


A város vezetője további elvárásként fogalmazta meg, hogy a színház ne csak eljátsszon, hanem maga is generáljon produkciókat. A politikus bejelentette: a Nagyerdő ősszel kezdődő rekonstrukciója során teljesen felújítják a több éve használaton kívül lévő, ezer személyes szabadtéri színpadot, amelyet már jövő nyáron birtokba vehetnek a színészek.

 

Rackevei Anna

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI


A félbemaradt Latinovits Színház építésének befejezéséhez forrásokat keres a város - mondta a polgármester. Szavai szerint a következő hétéves európai uniós költségvetés "mérsékelten támogatja a kultúrát". Ugyanakkor minden vidéki nagyvárosnak lesz hét évre szóló 10 milliárd forintos kerete, ha másból nem, ebből befejezik a Latinovits színház építését - jelezte Kósa Lajos.

 

A Csokonai Színház 148. évadját a társulat új igazgatója, a Vidnyánszky Attilát váltó Ráckevei Anna nyitotta meg, aki a csapatmunka fontosságát emelte ki annak érdekében, hogy "szenvedélyes munkájukkal" örömet okozzanak másoknak, a közönségnek. 

 

Gemza Péter művészeti vezető elmondta: az új évadban 17 bemutatót terveznek, tízet a nagyszínházban, négyet a kamarában, hármat a stúdió színpadon. A művészeti vezető a színház stratégiai partnerei között említette a debreceni Déri Múzeumot, ahol 9 költői estet tartanak az évadban, ezekre már várják a színészek jelentkezését. Szélesítik az együttműködést más színházakkal az operajátszás tekintetében, stratégiai kapcsolatokra törekednek a Kaposvári Egyetemmel, a Deszka Fesztiválra pedig drámaíró pályázatot írnak ki.

 

Ismét lesz operett a Csokonai Színházban, szeptember 13-án tűzik műsorra a Víg özvegyet - hangzott el az évadnyitó társulati ülésen. Az évad augusztus 30-án a Szép estéket Debrecen című jótékonysági gálakoncerttel kezdődik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása