New York-ban aratott sikert Fischer Iván Figarója

A New York-i nyári operaszezon fénypontjaként értékelték szakújságírók a Fischer Iván által rendezett és vezényelt Figaro házassága koncertszínházi előadását a Lincoln Centerben.


A Budapesti Fesztiválzenekar világhírű szólistákkal mutatta be Mozart Figaro házassága című művét augusztus első felében, három estén. A főszerepeket Hanno Müller-Brachmann, Roman Trekel, Miah Persson és Laura Tatulescu énekelte, de a karakterszerepekben is olyan hírességek léptek pódiumra, mint Ann Murray vagy Andrew Shore.


A koncertszínházi produkciót, amely organikus egységet teremt a zene és színház között, az igényes helyi közönség hangosan ünnepelte; az előadás elvarázsolta az egyébként szigorú kritikusokat is - olvasható a BFZ közleményében.

 

figaro

Fotó: Gordon Eszter


A New York Post szerint "Mozartjuk egész egyszerűen őrült jó volt", a nj.com szerint az előadás legnagyobb ereje a "végig jelen lévő forma és stílusgazdagság".


A Bachtrack az előadást egyszerre "frissnek és jókedvűnek nevezte", az Opera World pedig Fischer Iván "lezsersége" mellett Szakács Györgyi jelmezeire hívta fel a figyelmet: "a jelmezek olyan könnyedséget sugároztak, mintha az előadást éppen ott és akkor hozták volna létre".


"A zenei produkció egészen különleges volt. Fischer Iván vezetésével az elmúlt harminc évben a Budapesti Fesztiválzenekar a nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb szereplőjévé vált. Ezt bizonyítja a ragyogó és áttetsző Figaro előadás is" - írta a The New York Times hasábjain Anthony Tommasini kritikus. Az amerikai napilap szerint egyébként "a Figaro - csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni - a New York-i fesztiválszezon fénypontja volt" - fogalmazott a szerző.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása