Színekkel varázsol derűt a Miskolci Nemzeti Színház

Színekkel varázsol derűt az idei évadban a Miskolci Nemzeti Színház, amely ebben az évadban ünnepli 190. születésnapját - hangzott el a teátrum szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Kiss Csaba igazgató elmondta: azt a műfaji és stiláris gazdagságot szeretnék estéről estére a közönség elé tárni, amely a színháznak két és félezer éve a lényege.

 

A direktor arról is beszámolt, hogy a színházban minden hónapnak lesz egy jellemző színe. Szeptemberben a reménylila dominál, amely az öregség, a bűnbánat, a fájdalom, a nosztalgia, az érzékenység, a figyelmesség és a luxus színe. A nézők ekkor láthatják a Lili bárónő című operettet, a Négyszögletű kerek erdő mesét és a Rómeó és Júlia táncelőadását.

 

szinek-evada evszammal

 

Október a szüreti narancs, az ősz színét viseli majd, ami a játékosság, a vidámság, a szellem és a libidó egyensúlyának színe. Bródy Sándor A tanítónője, Az ember, az állat és az erény című darab, valamint Gregg Opelka, C'est la vie című műve szerepel ebben a hónapban a palettán.


Novembert a Szinva-kék jellemzi, amely a halhatatlanság színe, és rámutat a kényelem, a tehetség, a szavahihetőség és a kitartás fontosságára. Ebben a hónapban láthatják a nézők a My Fair Lady-t, illetve a Kézről kézre című darabot. A december toll-fehér lesz, hiszen ebben a hónapban győzedelmeskedik a lélek az anyag felett. Ennek megfelelően Csehov Sirály és Georg Büchner Woyzeck című alkotása csábítja a nézőket a színházba.

 

1-szeptember

 

A januári borvörösben az élet színe, a felébredés, az újraszületés, a szenvedély kap helyet, a sötétebb árnyalatai a dühöt, az erőt, a lebírhatatlan vágyódást, a gonoszságot hordozzák. Ebben a hónapban műsorra kerül a Don Giovanni és Ibsen Rosmersholm-ja.


Februárban a hajnal-türkiz a főszereplő, az állandóság, az érzékenység, a bizakodás és kitűnő ízlés megtestesítője. A Sirály és Vajda János Don Perlimplin, valamint Don Cristobal kortársoperája látható majd Keszég László rendezésében.

 

2-oktober

 

Márciusban az ultramarin uralkodik, a csend, a nyugalom, a kitartás és a férfiak színe, amely hűséget, bölcsességet, bizalmat is jelent egyben. Szerepet kap Weöres Sándor Holdbéli csónakosa és Michael Frayn Függöny fel! című bohózata.


Áprilist neonzöldre festik a színházban, ez a fiatalság, a tettrekészség, a feltűnés, a szemtelenség színe, de benne van a termékenység is. Sötétebb, mélyebb tónusa a pénzre, anyagiakra utal. Ekkor rendezik meg a Határtalan napokat.

 

3-november


Május már az érett napsárgát hozza, ami a Nap, az isteni fény, az örökkévalóság színe, inspirációt és a boldogság utáni vágyat jelképezi. Ebben a hónapban Anton Pavlovics Csehov De mi lett a nővel? című darabját mutatják be.


Június színe a rózsaszín lesz, a test és a hús színe, az érzékenység, a törődés, a kifinomultság,  a sebezhetőség jelképe. Miskolc ekkor válik operafővárossá a Bartók+ Operafesztivál részeként - hangsúlyozta Kiss Csaba.

 

Forrás: MTI, Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása