"Tradíciók nélkül kiüresedik a színház' - Vidnyánszky a Tranzit Fesztiválon járt

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója csütörtökön a kőszegi Tranzit Fesztiválon vett részt egy beszélgetésen.

 

Az Index.hu cikkéből:

 

„Tudtam hogy támadásokat fogok kapni, de arra nem számítottam, hogy minden ország színházába leveleket küldenek majd, hogy fasiszta vagyok” − idézte Vidnyánszky Attilát az Index.hu. A Nemzeti Színház új igazgatója csütörtök este Kőszegen, a Tranzit Fesztiválon vett részt egy beszélgetésen.

A portál beszámolója szerint Vidnyánszky elmondta, nem tud a kritikával szót érteni, mivel az "politizál, nem szakmai alapon ítélkezik, hazudik." Hozzátette: nem tud a kritikának megfelelni, és nem is akar.

 

vidnyanszky

Fotó: Czeglédi Zsolt


Vidnyánszky Attila az Alföldi Róbert által rendezett István, a királyról is szót ejtett a beszélgetésen. „Nem nehéz válaszolni. Az utolsó 10 percet láttam, de tudok véleményt mondani róla. A gyerekekkel vártuk a tűzijátékot, de elmaradt, így hazamentünk, és belenéztem. Nem értek vele egyet, van rész, ami mélységesen felháborít" - olvasható az Index cikkében.

 

A portál beszámolója szerint Vidnyánszky arról is beszélt, milyen nagy baj, hogy jelenleg Európába egy olyan előadással nem lehet elmenni, amelynek az az üzenete, hogy „Édes hazám, szeretlek!”, vagy „Feleségem, hű vagyok hozzád!”, olyannal viszont igen, hogy „mocskos, hazug minden családi lét”, vagy olyannal, mint például a Krétakör Feketeországa volt. „Tudom, hogy kell összerakni valamit, amire európai menedzserek rácuppannak, csak én nem ilyen vagyok” − mondta. A kérdésre, ennek ellenére miként tehettek szert nemzetközi elismerésre a darabjai, úgy felelt „Ahogy a történetet mesélem a Három nővérben, az színházi szempontból különleges. Azért hívnak meg, mert másképp szólaltatok meg színészeket. Tudom, hogyan kell képek, szimbólumok mentén a közönség fejében asszociációkat előidézni, egy teljes színházi élményt nyújtva ezzel.”

 

Vidnyánszky Attila azt is kifejtette, mi az alapja az ő Nemzeti Színházának: „Hagyomány, korszerűség, nemzetköziség. Nem lehet egyik nélkül sem meghatározó színházat művelni. Fontos, hogy a hármas fogalomkör minden aspektusa ki legyen bontva. Hagyományok, tradíciók nélkül nem működik, kiüresedsz pillanatok alatt.”

 

Forrás: index.hu

 

süti beállítások módosítása