"Talán radikálisabbak leszünk" - Máté Gábor a Katonáról

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója mesélt az Index.hu-nak többek közt a teátrum jövő évadáról, Kulka János csatlakozásáról, és arról, hogy talán radikálisabb hangvételük lesz ősztől, de nem akarnak "frontot nyitni" semmilyen kérdésben. Lapszemle.

 

Az Index.hu cikkéből:

 

"Nagyon régen nem történt olyan, hogy egy ilyen jelentős művész csatlakozott volna a színházhoz, talán Haumann Péter leszerződése volt utoljára ilyen súlyú. Nagyon sokat várunk az ő jelenlététől, rendkívül inspiráló lesz a társulat számára, és ezt már érezhettük A nép ellensége próbái alatt is" - hangsúlyozta Máté Gábor Kulka Jánosnak szerződtetéséről.


A felvetésre, tart-e attól, hogy a Katonát összemossák Kulka János ellenzéki szerepvállalásával, a direktor úgy felelt, elszomorító, hogy egy ilyen kérdésnek meg kell fogalmazódnia. "A normális néző nem politikai oldalak mentén jár színházba. A Nemzeti Színház körül történt események nagyon károsak voltak ilyen szempontból, és elég nagy baj, hogy elkezdődött egy ilyen folyamat. A színháznak nem ez a szerepe, a színháznak gondolkodásra kell nevelnie, magatartásmintákat adhat az embereknek az életük problémáira, rendkívül fontos terepe a közösségi életnek, Magyarországon meg különösen így van, de nem politikai erővonalak mentén" - mondta Máté Gábor.

 

mate gabor

Fotó: Szécsi István, index.hu


Az igazgató az interjúban elárulta, azt szeretnék, hogy a Katona kikerülhetetlen jelenség legyen. "Ilyen értelemben talán radikálisabbak leszünk, de ez szerintem azt jelenti, hogy élesebben kell jelen lenni bizonyos helyzetekben. Más oldalról – nemcsak a színpadon – megfogalmazni, hogy itt kik dolgoznak, hogyan gondolkodnak, mi történik az életünkben. A véleményformálás, a vélemények kimondása fontos, ez nem azt jelenti viszont, hogy a Katona frontot akarna nyitni bármilyen kérdésben. Már csak azért sem, mert itt különböző elvű, gondolkodású színészek játszanak, csak a színházról való gondolkodásunkban van sok közös vonás" - szögezte le a Katona direktora.

 

Máté Gábor arról is beszámolt, hogy az új előadó-művészeti törvénynek köszönhetően 20 millió forinttal nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, mint tavaly. Ez lehetővé tette, hogy egy minimális fizetésemelést hajtsanak végre, amire évek óta nem volt példa. "Gyakorlatilag úgy működünk, mint egy magánszínház, nagyon sok múlik a jegybevételeken, ha rosszul mérjük fel az igényeket, akkor bukunk" - tette hozzá, aki hangsúlyozta, nem emelnek jegyárat a következő évadban.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása