Alföldi Bánk bánja Szentendrén látható

Az Alföldi Róbert rendezte, Nemzeti Színházi Bánk bán junior augusztus 25-én és 26-án, új formában lesz látható a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozatában, a Ferenczy Múzeum udvarán.

 

A Bánk bán ősbemutatójának 180. évfordulója alkalmából Alföldi Róbert a nemzetis szereplőkkel újrarendezi a színművet, de a felújított  múzeumkert alkalmatlan az előadásban látható medence befogadására - ez pedig jó ürügy arra, hogy "több, mint felújítás, de kevesebb, mint bemutató" előadás szülessen.

bank ban

 

Az alkotók ajánlója:

 

Katona József Bánk bánja megkerülhetetlen remekműve a magyar színház- és irodalomtörténetnek, ugyanakkor kikerülhetetlen "istencsapása" diákgenerációk számára. A Nemzeti Színházi előadásunk a huszonéves fiatalok érdeklődését és kíváncsiságát kívánná felkelteni, figyelmét a mű igazi értékeire irányítani. A színház legfiatalabb színészei számára tűzte ki feladatul, hogy az általuk kiválasztott jeleneteket a maguk értelmezésében - munkakópiaként - gondolataik jegyzeteként rakják össze az előadás rendezőjével, az alkotótársakkal; és ezekből a tanulmányokból induljon el egy nyílt, friss, bátor, eleven megközelítése a Bánk bánnak. Az előadás akusztikus világát is a szereplők maguk teremtik meg: énekelnek, zenélnek.

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

"Ez a szenvedélyes nyelv pedig épphogy nem öblösen dörgő hangú szereplők után kiállt, amint az - hála az operaváltozatnak - beivódott kulturális emlékezetünkbe. Mikor Alföldi csupa fiatal színésszel játszatja el a Bánk bánt, nem tesz mást, mint az opera jelképeit bontja le az eredendően fiatal drámáról. Miközben általában zavaróan sematikus szokott lenni színházaink fiatalságképe, hiszen Alföldinél is legtöbbször a közhelyszótárból kiemelt rappelés felel meg a „fiatalság" címszónak, ezúttal ez másképpen van. A fiatalság fiatal és tehetséges színészeket jelent. A felhevült Bánfalvi Eszter Gertrudisa az első, aki kéjvágyóan veti magát a vízbe, Radnay Csilla Melindája szégyenlősen bújik ki törülközőjéből, de azért határozott is tud lenni, Biberach hálás intrikus szerepe pedig mosolygós gonosztevővé válik Földi Ádám alakításában. Makranczi Zalán eleve előnnyel indul, hiszen valamivel idősebb a többi színésznél, keresetlen, bár nem túl okos Petúrja mindenesetre uralja a színpadot." (Herczog Noémi, szinhaz.net)

 

süti beállítások módosítása