Idén is kizöldül az Örkény kert

Szeptember 7-én, szombaton 10.00 és 22.00 között a hetedik kerületi Madách téren ismét egész napos szabadtéri rendezvénnyel vár az Örkény Színház.

Az Örkény Színház közleménye:

Régi tervünk, hogy a Madách tér park legyen, körben az árkádok alatt kávéházakkal. A VII. kerületi Önkormányzat tervei szerint 2014 tavaszára megvalósul a tér rendezése, addig is,  már harmadik alkalommal örömmel állt az Örkény Kert ötlete mellé, így színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel köszönti az új évadot a Madách téren.

Ezen a napon a parkoló kiürítésével, a kocsikkal zsúfolt, repedezett aszfaltszőnyeg helyett füves teret hozunk létre, ahová egy nagyobb és egy kisebb színpadot állítunk fel. A programokra reggel tíz és este tíz óra között kerül sor. 

Szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsuk az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vettük, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

 

orkeny kert logo2013 web

 

Milyen programokra számíthatunk?

10.00- 11.30 - Salamon Bea és a Méta
Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak. 

11.30 – 12.00 - Csoda és Kósza – élő hangjáték
Ízelítő novemberi bemutatónkból, 5-15 éveseknek


Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve?
Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában azt az örök párost teremti újra, mint amit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett.
Előadásunkkal a nagyobb gyerekeket is várjuk, azokat, akik nehezebben találnak kedvükre való, koruknak, érdeklődésüknek megfelelő színházi előadást. Az élő hangjáték műfaja szokatlan – és azt reméljük, hogy a játékosság, a hangi ötletekre épülő előadás felkelti a gyerekek figyelmét, szívesen játszanak velünk – és talán később nélkülünk is megpróbálkoznak hasonlóval.     

 

kert3
12.00 - 14.00 és 16.30 - 18.00 - Vers csak neked
A vers csak neked programban a bérletet vásárló nézőink bónuszként egy külön kis sátorban egy csak nekik szóló verset hallgathatnak végig színészeink előadásában.

14.30 – 15.00 Bíró Kriszta legújabb könyvét, a Fércművet dedikálja. 
A könyvből részleteket olvas fel Szandtner Anna.

15.00 – 16.00 - Hatvanhat – a Sebő együttes koncertje
Sebő Ferenc 1970-ben alapította meg Halmos Béla közreműködésével a Sebő Együttes-t. Repertoárjukon a régi stílusú kelet-európai parasztzenék mellett énekelt versek -- többek között József Attila, Weöres Sándor és Nagy László költeményei -- szerepelnek. Az együttes tagjai népzenegyűjtéssel is foglalkoznak, és céljukká vált a megismert zenék eredeti formában történő tolmácsolása. 


A zenekar tagjai: Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár, oud, citera, Barvich Iván - tárogató, bolgár  kaval, moldvai kaval, pánsíp, dvojnice, furulya, csellótambura, brácsatambura, Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár, vokál
Az előadást Weöres Sándor emlékének, századik születésnapjának szenteljük 

16.00 – 16.30 HANEM tangózenekar koncerje
Így néz ki egy női tangózenekar Pesten, 
a harmadik évezred tízes éveiben: pimasz és érzelmes,
 fogékony a politikára és az erotikára egyaránt. 
Klasszikus argentin tangóval indítanak, Piazzollát énekelnek magyarul, és egy Karády-dal rapváltozatától sem riadnak vissza. - Hallottátok már őket? - Nem. - HANEM?
A zenekar tagjai: Bíró Kriszta – ének, Murányi Márta - akkordeon, ének, Nádori Lici - zongora, ének, Rick Zsófi - hegedű, ének, Sváb Ági – nagybőgő

 

hanem
16.30 – 17.00 Babits Mihály: Jónás könyve, előadja Csuja Imre

Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai"  ellenében,  a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését. Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára. 
Az előadás a tavalyi Örkény Kerten is elhangzott, idén közkívánatra ismételjük meg. 

17.00 – 18.00 Gingalló családi koncert – Szalóki Ági és zenekara

Népdalfeldolgozások és énekelt versek - József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású költőnő, Szabó T. Anna versei - kaptak helyet az egész családnak szóló műsorban. A gyerekeknek, családoknak szóló koncert 60 perces interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. Szalóki Ági Gingalló című lemeze 2009-ben jelent meg a Folkeurópa Kiadó gondozásában. 2010-ben elnyerte az év gyereklemeze Fonogram díját. 
A zenekar tagjai: Dés András-ütőhangszerek, Lamm Dávid-gitár, Kovács Zoltán-nagybőgő, Szalai Péter-tabla, Rácz Krisztián-gitár

18.00 – 18.30 - Dalok A Kék Angyal Bárból
A Kék Angyal avagy egy zsarnok vége című előadásunk dalait hallhatják Takács Nóra Diána, Szandtner Anna és Znamenák István előadásában. Az előadás rendezője Gothár Péter, zeneszerzője Kákonyi Árpád.

 

kert
19.00 – 19.30 Egy kis komolyzene
A zongoránál ismét az Örkény kert állandó vendége, Kocsis Zoltán!

19.30 – 20.00 Anemona / Canarro koncert
Dalok spanyol, orosz, yiddisch, török, arab és magyar nyelveken
A zenekar tagjai: Berki Szofi – ének, Szandtner Anna – ének, Oravecz Péter – gitár, Petz Bálint – gitár, tres cubano

20.00 – 20.30 Örkény Swing
Az Örkény Színház Swing zenekarának minikoncertje. 
A zenekar tagjai: ének: Kerekes Viktória, Bíró Kriszta, Szathmáry Judit, Mácsai Pál, zongora: Kákonyi Árpád, színházunk zenei vezetője, dob: Tóth Lajos, basszusgitár: Herboly Domonkos, az Örkény Színház gazdasági igazgatója 

21.00 – 22.00 Örkény Esztrád
Az Örkény Színház társulatának alkalmi koncertje. 
Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott. 

Eközben …

12.00-től Csoda és Kósza játszóház

Csendes pihenő és piknik a füvön

Jelmez- , kellékkiállítás és totó az előcsarnokban

 

 

 

süti beállítások módosítása