Indonéziába készül a Bábszínház - Öt premiert tartanak idén

Elindult az új évad a Budapest Bábszínházban, ahol az idei szezonban öt bemutatót terveznek. Az első premier október elején a Boribon és Annipanni, ezt követi a Katona József Színházzal koprodukcióban készülő Az iglic. A társulathoz öt új tag érkezett.

A Budapest Bábszínház 2013/2014-es évadában az öt bemutató közül két-két új előadás készül a legkisebbeknek és a felnőtteknek – derült ki a Budapest Bábszínház közleményéből. A szezonnyitó október 8-ai premier a 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni  a nagyszínpadon, ezt követi a Katona József Színházzal koprodukcióban készülő Az iglic a Játszó-téren.


A társulathoz négy frissen végzett bábszínész, Hoffer Károly, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna és Szolár Tibor, valamint Hannus Zoltán csatlakozott.

 

budapest babszinhaz-6576-full

1. Diótörő, Fotó: Budapest Bábszínház
 

A színház közleménye szerint, a Budapest Bábszínház alapfeladata a gyermek- és ifjúsági korosztály színházra nevelése, ugyanakkor a bábműfaj hagyományainak megtartása mellett a kísérletezésre, új utak keresésére is nagy hangsúlyt fektetnek.


Marék Veronika Boribon-sorozatából Gimesi Dóra, a színház dramaturgja írt darabot, amelyet a társulat színésze, Ellinger Edina rendez. A címszerepeket Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn alakítja, az előadás zenei anyagát a Boribon muzsikál című lemez adja, amelynek szövegeit Marék Veronika, zenéjét Tallér Zsófia jegyzi, előadójuk pedig Mórocz Adrienn

 

A Katona József Színházzal koprodukcióban készül Az iglic: Caryl Churchill felnőtteknek szóló darabját Tengely Gábor állítja színpadra a Budapest Bábszínház és a Katona színészeivel, a címszerepben Pelsőczy Rékával. A bemutatót október 18-án tartják. A Budapest Bábszínház igazgatója, Meczner János a teátrum évadnyitóján hangsúlyozta: hisz abban, hogy a két színház összefogásából valami igazán érdekes, egyedülálló produkció jön létre, a közös munka pedig mindkét színház művészei számára új impulzusokat ad.

 

image

 2. Fehérlófia, Fotó: Éder Vera/Budapest Bábszínház
  

A Trisztán és Izolda célközönségét szintén a középiskolások és a felnőttek alkotják. A színház felkérésére Márton László írt darabot, az előadás rendezője Csizmadia Tibor. A bábokat az előző évadban bábtervezőként és rendezőként is bemutatkozó színész, Hoffer Károly, a díszletet Nemes Takách Kata tervezte.

 

Az évad második koprodukciós előadása a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal készül. Gimesi Dóra Tíz emelet boldogság című - a Csomótündér című kötetében megjelent - meséjének bábszínpadi adaptációját Veres András készíti, a rendező pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az idén diplomázott Kovács Petra. A Hannus Zoltán előadásában látható darab budapesti premierjét a BÁBU Fesztivál keretében tartják.

 

Az évad utolsó, április elsejére tervezett bemutatója is a 3-4 évesek számára szól. Az Unokák a polcon írója Kolozsi Angéla, rendezője Schneider Jankó.

 

semmi

3. A Semmi című darab, Fotó: Éder Vera/Budapesti Bábszínház
 

A közelmúltban szlovéniai meghívásnak is eleget tett a színház, bábosaival a Sziget fesztiválon is találkozhatott a közönség. A Semmi című előadással augusztus 26-án pedig a Metamorfózis Bábfesztiválon vendégszerepel a társulat, és szeptember első napjaiban Indonéziában, a dzsakartai World Puppet Carnival programjaként látható a színház János vitéz című produkciója.

 

A Budapest Bábszínház az előző évadban arculati pályázatot hirdetett, a teljes arculatváltás az idei évad elejére valósul meg. Újdonság az is, hogy bővült a színház bérleteinek száma: már 22 - három előadást tartalmazó - hétköznapi és hétvégi bérletből választhatnak a pedagógusok és a családok. A két ifjúsági- és felnőtt-bérlet, az ezekben szereplő előadások után közönségtalálkozót tartanak.

 

Forrás: Szinhaz.hu, MTI

süti beállítások módosítása