Megtorpanás után fellendülés - Merre tart a magyar cirkusz?

Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Richter József, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója nyilatkozott az Inforadio.hu-nak a hazai cirkuszművészet helyzetéről. Szemléztük.

 

Az Inforadio.hu cikkéből:

Kriza Zsigmond az interjúban elmondta: a Fővárosi Nagycirkusz a 70-es években élte aranykorát, akkoriban még 1800 főt fogadott be a nézőtér, jelenleg ez a szám, egy széksorátrendezés miatt 1400 körülire csökkent. A csúcs az 1975-ös év volt, amikor közel 400 előadást tartottak, és mindegyik teltházzal ment.

 

"A nyolcvanas évek már egy kis megtorpanást eredményezett, aztán a 90-es, 2000-es évek helyben topogásos időszak volt. Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a nemzetközi cirkuszreneszánsznak köszönhetően a cirkuszművészet itthon is megújult, a közönség érdeklődését ismét magára tudta vonni. Mi továbbra is igyekszünk annak érdekében mindent megtenni, hogy akik régen voltak utoljára cirkuszban, azok ismét ráébredjenek, rácsodálkozzanak arra, hogy a cirkusz egy roppant szórakoztató előadó-művészeti ág, minden korosztály számára. Az erőfeszítéseinket az utóbbi időben siker koronázza, kimutathatóan egyre többen járnak a Fővárosi Nagycirkuszba, és közelítünk újra a régi szép időkhöz nézőszám tekintetében is" - hangsúlyozta Kriza Zsigmond.

cirkusz
Richter József megerősítette: valóban teltházakkal dolgoznak, az olasz Togni Cirkusz produkciója, a Circus maximus nagy sikerrel vendégszerepel, októberben új műsorral jelentkeznek, tehát valóban a vártnak megfelelően, sőt, azon felül teljesítették a tervüket. "Nem csak nemzetközi műsorra vevő a cirkuszi közönség, hanem a színvonalas, magyar produkciókra is bejönnek. Most egy nemzetközi műsorunk van, de előtte a Magyar Cirkuszcsillagok is teltházakkal ment" - tette hozzá az intézményvezető.

Kriza Zsigmond elmondta: 2013-tól a Fővárosi Nagycirkusz, illetve a Magyar Cirkusz és Varieté a kormány által minősítetten nemzeti előadó-művészeti intézményként működik, a Nagycirkusz pedig Európa egyetlen fix helyen, egész évben működő épített cirkusza.

A kérdésre, miben igazán jók a magyar artisták, Richter József így felelt: "Most a lovas akrobata számban a magyarok csúcson vannak, lehet mondani, hogy az egész világon. Pillanatnyilag három lovas akrobata számunk megy: Richter Flórián, ifj. Richter József, és a Donnert-családnak is csinál egy lovas akrobata számot. Régebben az ugródeszka volt magyar specialitás."

"Ez egy kicsit olyan, mint a fociban, van német stílus, brit stílus. Nemzeti karakter kérdése, hogy kiknek mi áll jól. A komédiás számokban az olaszok nagyon jók. Mi valóban az akrobatikus számokban vagyunk hagyományosan kiemelkedőek" - tette hozzá Kriza Zsigmond .

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása