Popfesztivál 40 - A Magyar Dal Napján debütál a Vígben

Egész évben repertoáron marad a Vígszínházban a Popfesztivál 40 című darab, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról új feldolgozása, ami a Magyar Dal Napján lesz először látható.

"A hosszú ideig színen lévő, újra és újra elővett musicalekben van valami azonosítatlan tartósítószer: ettől működik, úgy is, ha elmúlt mögüle a kor, amelyben megszületett. A Képzelt riport is ilyen, zavaros időkben született darab. És élvezem, hogy a mai napig dühödt vitákat vált ki" . (Presser Gábor)

 

 

Negyven évvel ezelőtt mutatták be a Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot, amelyet archív felvételekkel, Presser Gábor és Adamis Anna dalaival idéznek fel a Magyar Dal Napján, szeptember 8-án a Vígszínházban.

A Popfesztivál új feldolgozásában összemosódik múlt és jelen: a mai fiatalok szemén keresztül elevenednek meg Déry Tibor írásának fontos jelenetei.

 

A Képzelt riportról:

 

"Az író által megírt pokol, az elhíresült altamonti fesztivál, ahol a Rolling Stones együttes koncertjén egy néger fiút meggyilkoltak a fékevesztett hangulatban. Ez a drámai alaphelyzet alkalmat ad az írónak arra, hogy nyíltan, megrázóan szóljon terrorról, kirekesztettségről, etnikai és szexuális másságokról, felemelje szavát a kábítószer ellen, döbbenetes erővel fogalmazza meg egy értékvesztett világban útját kereső fiatalság magányát, kétségbeesettségét, tisztaság iránti vágyát.

A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, Marton László rendezte, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte.
Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A vígszínházi produkció több mint 400 előadást élt meg".

 

Már próbálnak a színészek:

 

 

2

1. Fotók: Szkárossy Zsuzsa
3
2.
4
3.
5
4.
6
5.
7
6.
8
7.
9
8.
10
9.
11
10.
12
11.
13
12.
14
13.
15
14.
16
15.
 
Rendező: ESZENYI ENIKŐ
Zene: PRESSER GÁBOR
Dalszöveg: ADAMIS ANNA
Dramaturg: KOVÁCS KRISZTINA
Koreográfus: HORVÁTH CSABA
Díszlet-jelmez: FÜZÉR ANNI
Videó: PACZOLAY BÉLA
Zenei vezető: FURÁK PÉTER
A rendező munkatársa: D. MUCSI ZOLTÁN, RUJSZ EDIT
 
Szereplők:

Almási Éva, Tahi Tóth László, Balázsovits Edit, Telekes Péter, Bata Éva, Mészáros Máté, Péter Kata, Molnár Áron, Lajos András, Józan László, Géczi Zoltán, Gonda Kata e. h., Kopek Janka e. h., Fábián Szabolcs e. h., Mózes András e. h., Deák Kristóf e. h., Gyöngy Zsuzsi e. h., Horkay Barnabás e. h., Nagy Norbert e. h., Pallag Márton e. h., Varga Krisztina e. h., Zsíros Linda e. h. , Widder Kristóf e. h.
Főtámogató: MTVA



 

Forrás: Vígszínház, MTVA

süti beállítások módosítása