Közkívánatra István, a király Békéscsabán!

A tervezett Montmartre-i ibolya című operett helyett az István, a király nyitja a Békéscsabai Jókai Színház következő évadát szeptember 27-én - jelentette be kedden Fekete Péter, a teátrum igazgatója.

 

 

A történelmi rockopera Szent István téri előadása Zsuráfszky Zoltán rendezésében sikert aratott augusztus 20-án Békéscsabán és öt nappal később augusztus 25-én Kolozsváron is több tízezer embert vonzott - idézte fel az igazgató a sajtótájékoztatón.

 

A műsorváltozást Fekete Péter a közönség visszajelzéseivel indokolta, szerinte a szakma részéről is többen jelezték igényüket a darab kőszínházi bemutatójára. Kiemelte: a szabadtéri előadás rendezője, a Honvéd Táncegyüttes művészeti vezetője, Zsuráfszky Zoltán adaptálja a rockoperát a Jókai Színház nagyszínpadára a bemutatóhoz hasonló szereposztásban.

Megegyeztek a Zikkurat ügynökség vezetőjével, Rosta Máriával arról is, hogy a hiányzó szerepeket a békéscsabai társulat tagjai éneklik. Terveik szerint a táncos jeleneteket is döntően a színház és a helyi tánciskola művészei adják elő.

 

istvan
István, a király (Fotó: A-team)

 

A direktor hozzáfűzte: a bérletes nézők a szeptemberre tervezett Montmartre-i Ibolya című operettet később láthatják. A színház kész arra is, hogy egy másik színház vendégjátékaként hozza el Békéscsabára a háromfelvonásos operettet. A tervezett előadás színészeinek és más munkatársainak érdekei nem sérülnek, új feladatot, szerepet kapnak azok is, akik esetleg nem jutnak lehetőséghez az István, a királyban - hangsúlyozta Fekete Péter.

 

A sajtótájékoztatót követően, délután megtartott évadnyitó társulati ülésen a direktor kiemelte: a Békéscsabai Jókai Színház egy önálló nyári színházhoz hasonló nagyságú programot valósított meg az elmúlt hónapokban. Harminc előadással szerepeltek, amelyek közül húsz ingyenes volt, a produkciókat harmincezer néző látta.


Az új évadról az igazgató elmondta, hogy abban nagy hangsúlyt kapnak a stúdiószínházi előadások. Két éve adták át az Ibsen stúdiószínházat Békéscsabán, az itt játszott darabokat mindössze ezer ember látogatja rendszeresen, míg a nagyszínházat 15 ezer fő. A céljuk az, hogy megszerettessék a közönséggel a stúdió-előadásokat - mutatott rá Fekete Péter.

 

István a király - Sajtótájékoztató 1

Fotó: Jókai Színház


Az új évad műsorkínálatát részletezve az igazgató elmondta, hogy a stúdiószínház az amerikai klasszikus szerző, Tennessee Williams Üvegfigurák című darabjával, Seregi Zoltán rendezésével nyitja meg kapuit. A közönség az őszi szezonban láthatja Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabját is. Adventkor mutatják be Sütő András Advent a Hargitán című történelmi drámáját Rubold Ödön rendezésében. Karácsonykor a tantervi klasszikusok közül Arany János Toldiját állítja színpadra Zalán Tibor zenés mesejáték keretében.


A tavaszi szezon első premierje Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiája lesz. Az évad második felében láthatja a közönség Bartus Gyula Lovak című zenés táncjátékának ősbemutatóját, valamint műsorra tűzik Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperáját Katkó Ferenc rendezésében. A legkisebbeknek Weöres Sándor Bóbitájával és Ulrich Hub Nyolckor Noé Bárkáján című darabjával kedveskedik a Békéscsabai Jókai Színház - fűzte hozzá Fekete Péter.


Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása