Közös musicalt ír Ennio Morricone és André Heller

Ennio Morricone, a filmzene olasz ikonja és André Heller osztrák művész közös musicalen dolgozik.


A történelmi témájú zenés színpadi műhöz Morricone már elküldött néhány részletet Hellernek - közölte a zeneszerző a Kronen Zeitung című osztrák lappal.


Morricone hamarosan válogatott munkáival érkezik Bécsbe: február 16-án 50 Years of Music címmel ad koncertet a 84 éves dirigens egy 160 fős zenekarral a Wiener Stadthalléban. A zeneszerző szerzeményei széles spektrumával mutatja be filmzenei életművét.

 

ennio-morricone


Ez az életmű, amely világszerte hetvenmillió eladott lemezt jelent, 1959-ben Morricone első, Franco Rossi Morte di un amico című filmjéhez komponált zenéjével kezdődött. Öt évvel később pedig már nemzetközi visszhangra talált alkotása, melyet Sergio Leone Egy maréknyi dollárért című filmjéhez készített.


Morricone a legnagyobb hollywoodi rendezőkkel dolgozott együtt, a filmdrámától a történelmi filmeken át a kalandfilmekig, sőt a horrorig. Írt zenét Pasolini filmjeihez is (Dekameron, Canterbury mesék), politikai krimikhez (Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében, A polip című tévésorozat), vagy éppen hollywoodi szuperprodukcióhoz (Volt egyszer egy Amerika, Zaklatás, Célkeresztben).


A zeneszerzőt öt alkalommal jelölték az Oscar-díjra - Mennyei napok (1978), A misszió (1986), Aki legyőzte Al Caponét (1987), Bugsy (1991, Malena (2000), - az amerikai filmakadémia végül 2007-ben életművéért honorálta művészetét.


Morricone több magyar filmhez is szerzett zenét, így Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre című alkotásához, illetve a Perlasca című olasz-magyar háborús drámához.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása