Mózes - Operaritkaság a Zsidó Nyári Fesztiválon

Rossini Mózes című operájának első, nápolyi változatát mutatják be vasárnap este a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztivál keretében. Az operatörténeti felfedezésben mutatkozik be az idei Simándy József-énekverseny egyik győztese, Kálnay Zsófia.


Pál Tamás karmester az MTI-nek elmondta, az operairodalomban tájékozottak számára is érdekes lesz az előadás. Rossini ugyanis Mózes-témájú operájából két változatot is komponált, amelyeket önálló műveknek tekintett. Most az első, 1818. március 5-én Nápolyban bemutatott változatot hallhatja a közönség.


Mint minden Rossini-darab, ez is megrendelésre készült. Ihletője Francesco Ringhieri 1760-as, L'Osiride című színdarabja volt, amelyből Leone Tottola írta a librettót. Az 1818-as ősbemutató hatalmas siker volt, ebben az énekeseknek, kivált több Rossini-opera tenor hősének, Andrea Nozzarinak és a híres szopránnak, Isabella Colbrannak, a zeneszerző későbbi feleségének is nagy része volt. A háromfelvonásos darabot Rossini 1824-ben Párizs számára négy felvonásosra bővítette a francia követelményeknek megfelelően, a cím is módosult - Mózes és a fáraó, avagy átkelés a Vörös-tengeren -, a szüzsé azonban nem változott.

 

zsinagoga

 

A vasárnapi előadáson a címszerep Rácz Istváné, a Fáraó Bretz Gábor lesz. Amaltea és Mambre szerepére a tel-avivi operaház szólistái, Ira Bertman és Yotam Cohen érkeztek Budapestre. Fodor Beatrix, Balczó Péter és Horváth István is énekel a koncertszerű előadásban.


Amenofi terjedelmében kicsi, de dramaturgiailag fontos szerepét a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója, Kálnay Zsófia énekli. "Hangfekvésben számomra igen kellemes a szerep, egy naiv kislányt fogok alakítani. Amenofi az egyik hősnő, Elicia bizalmasa, akire fölnéz, akit példaképének tekint és még zenei világában is másol - a zeneszerző elképzelése szerint" - mondta el az MTI-nek az énekesnő.

 

kalnay zsofia

Kálnay Zsófia (Fotó: Armel Operafesztivál)

 

A mezzoszoprán Pavlovics Dávid gitárművésszel a jövő héten Kínába utazik, Sanghajban és környékén koncerteznek, szinte a teljes zenetörténetet átfogó műsorral készülnek, visznek reneszánsz dalokat, Purcell-áriákat, Schubert- és Verdi-dalokat is előadnak, és megszólaltat egy Carmen-áriát is.


Kínából hazajőve nyomban próbálni kezd Kocsis Zoltánnal. "Egy trampli, bajor akcentussal beszélő énekesnőt, Carlottát játszom, várom, mert igen jó móka lesz. A 100 sornyi szerepből majdnem nyolcvanat tudok, húszat még meg kell tanulnom. Budapesten, a Magyar Állami Operaházban februárban Rosinaként fogok bemutatkozni a Sevillai borbélyban" - sorolta a rá váró szerepeket.


"Nagy öröm számomra, hogy a Sevillaiban tanárnőmmel, Temesi Máriával együtt léphetek színpadra Halász Péter vezényletével. Januárban Szegeden lesz premierem: ugyancsak Rossini-operában, a Hamupipőkében. Azt hiszem, hogy pillanatnyilag a mezzo koloratúr szerepkör aktuális számomra, és barátkozom a Verdi-figurákkal is. Nem erőltetem, mert énekeltem már a Rigoletto Maddalenáját, és nem tartottam olyannak, amilyennek lennie kellett volna" - monda Kálnay Zsófia.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása