Film készül Jeles András legendás társulatáról

Dokumentumfilm készül a nyolcvanas évek legendás társulatáról, a Monteverdi Birkózókörről, amelyet Jeles András vezetett. A film alkotói Dér Asia és Darida Veronika a MaNDA-n mesélnek arról, miért pont ezt a témát dolgozzák fel. Lapszemle.

 A MaNDA cikkéből:

 

"Asia keresett meg azzal az ötlettel, hogy szeretne a hetvenes–nyolcvanas évek független társulatairól forgatni. A FESZ felkérésére három szerkesztőtársammal együtt (Fuchs Lívia, Imre Zoltán, Nánay István) könyvsorozatot szerkesztünk kortárs színházi és táncművészeti alkotókról. Az általam írt kötet Jeles András színházi munkásságáról szól. Jeles életművét kutatva jutottam el a Monteverdi Birkózókörig – ez adta az apropót, hogy Jeles nyolcvanas években működő társulatáról forgassunk. A társulat csak négy évig működött, de ezalatt Balassa Péter, Pályi András, Vekerdy Tamás és sokan mások írtak róluk, ezért úgy vélem, hogy megkerülhetetlen színházi esemény volt" - mesélte Darida Veronika, az ELTE Esztétika Tanszékének oktatója, aki azt is elárulta, a legtöbben a Monteverdi közben és után sem definiálták magukat színészként.

 

szegvariStill002

Szegvári Zoltán A mosoly birodalmában, Fotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum
 
 

„Azt gondolom, hogy ennek a korszaknak a független, „amatőr” színházi törekvéseiről beszélgetve sok, jelen pillanatban is releváns problémát, feszültséget lehet újrafogalmazni” - vélekedett Dér Asia, a film rendezője, aki a dokumentumfilm szerkezetéről és szereplőiről is beszélt.

„15 beszélgetést veszünk fel szereplőkkel, közreműködőkkel, az akkori közönség tagjaival és jelenleg kilenc elkészített interjúnál tartunk. Ennél sokkal több interjúval nem lehet dolgozni, mivel ennyit enged meg a szerkesztési technikánk: riportalanyok beszélgetéséből vágjuk össze a filmet. Ehhez minden szereplővel kétórás beszélgetést folytatunk le" - számolt be a rendező.

 

"Egykori tagokat kérdeztünk meg, de szerepelnek nézők is, mint Radnóti Sándor, Nánay István, Krasznahorkai László, Forgách András, utóbbi például mindkét oldalt képviseli, volt beugró és néző is. Melis László zeneszerzővel és Szilágyi Lenke fotóművésszel is szeretnénk beszélgetni” - tette hozzá Darida Veronika.

 

Jeles legendás társulata 1987-ig működött, utána felbomlottak: "A Monteverdi vége is furcsa volt. Anélkül, hogy kimondták volna azt, hogy megszűnik, szép lassan szétesett, felszámolódott a társulat. Mindenki teljesen másképp emlékszik vissza. Kicsit ez is volt az oka, hogy dolgozunk ezen a filmen. Kérdés, hogy miért kellett az egésznek megszűnnie. Nagyon sokan fájdalmasan élték meg és még 30 év elteltével is nehéz erre visszaemlékezniük” - fogalmaz Darida Veronika.


A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása