White Coffee - Előadás a kisebbségi létről Zsámbékon

Szeptember 5-én a Lakmusz Csoport cseh, szlovák és lengyel közreműködéssel mutatja be "valótlan eseményeken alapuló", a társulat színészeinek emlékei, vallomásai és improvizációi alapján készültő White Coffee című előadását a Zsámbéki Színházi Bázison.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A történet valótlan eseményeken alapul. A szereplők neve, kora és neme színtiszta hazugság. A szereplők politikai nézetei konstrukció szüleményei és bármilyen színészi hitelesség a fikció része. A zene és ének szándékosan hamis és az esetleges tánc teljesen indokolatlan. A próbák alatt senki nem sérült meg és semmilyen állatot nem ért fizikai erőszak. Csak a bagoly még mindig nem tudja, hogy hívják azt a cigányt, aki repülőt vezet... 

 

White Coffee - web 10 of 100

 

Az előzményekről:

 

2013. augusztus 17-én a Lakmusz Csoport független budapesti társulat elő-premierként mutatta be a White Coffee című előadást a prágai Meet Factoryben, amely egy egyhónapos rezidens program keretén belül jött létre cseh, szlovák és lengyel együttműködéssel. A projekt a mai Magyarország, a kissebségek, a tolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet, és határon túli magyarok kettős identitásának témakörével foglalkozott.


2011-ben a zsámbéki rakétabázison bemutatták Botho Strauss Meggyalázás című művéből késült előadásukat. Két év elteltével pedig újra összejött a cseh-magyar-szlovák-lengyel alkotói csoport, hogy White Coffee című produkción dolgozzon. A próbák egy egyhónapos rezidens program keretében zajlanak a prágai kulturális központban. A projektet a Nemzetközi Visegrádi alap támogatja.

 

A társulat színészei három éve végeztek a marosvásárhelyi egyetemen.

 

White Coffee - web 14 of 100

 

Az alkotók az előadásról:


A White Coffee szerzői előadás, amely a Lakmusz Csoport színészeinek emlékeiből, vallomásaiból és improvizációból készült. „Először akkor találkoztam a Lakmusz Csoporttal, amikor a Meggyalázást próbáltam Magyarországon. Hamar megértettem, hogy hasonló nézeteket vallunk a színházról. Ezért is találtunk ki egy közös projektet. Az a téma, amit feldolgozunk személyesen érinti őket, hiszen magyarként nőttek fel Romániában, ott végezték tanulmányaikat és néhányan ottani színházakhoz szerződtek. Mindennap szembesülnek azzal, hogy valójában a kissebséget jelképezik otthonukban“ - írta a projekt rendezője, Lucie Málková.

 

White Coffee - web 18 of 100

 

A projekt dramatugja és tolmácsa, a felvidéken született Korpič Gertrud Mária elmondta: „A mi csapatunk nemzetközi kavalkádja lehetőséget adott arra is, hogy a rasszizmuson kívül más témaköröket is érintsünk a szerzői színház révén.”

White Coffee - web 21 of 100
Ahogy az előző projektben, itt is fontos szerepet játszik a mozgás és a koreográfia. "A színészek színpadi mozgása, elhelyezkedése önmagában előhívhat bizonyos asszociációkat. Nagyon érdekes megfigyelni, mi történik, ha az egyik színész úgy dönt, hogy csatlakozik vagy megválik a többiektől: vagy kiegyenlíti az erőt, vagy túlsúlyba kerül az egyik csoport a másikkal szemben. Nekem, mint koreográfusnak kihívást jelent, hogy olyan módon tudjam megszervezni a színészek mozgását, hogy az a nézőben felidézzen egy konkrét szituációt, viselkedésmódot, hogy megkönnyítse a hatalmi viszonyok ábrázolását“ - fogalmazott Halka Třešňáková performer, az előadás koreográfusa.

Az előadás képi világa a lengyel díszlettervő Barbara Wojtkowiak munkája, a zenét Zdeněk Dočekal komponálta.

White Coffee - web 35 of 100
A rezidens program záró munkája (avagy a work in progress) a prágai Meet Factoryben volt látható augusztus 17-én. Ezután az egész csoport leköltözött a Zsámbéki Színházi Bázisra, ahol szeptember 5-én sor kerül a hivatalos magyarországi bemutatóra. „Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy rekonstruáljon múltbéli eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés, a nézők aktivizálása. A projekt része, hogy az előadást középiskoláknak is előadjuk és turnéztatjuk Romániában, Szerbiában és Szlovákiában“ - közölte Lucie Málková rendező.

 

Az előadás szeptember 6-án és 7-én is megtekinthető Zsámbékon.

 

White Coffee - web 95 of 100

 

WHITE COFFEE

fekete-fehér vígjáték

Magyarul, angol feliratozással és szinkrontolmácsolással

 

Szereplők:

Fekete Réka-Thália, Fekete Lovas Zsolt, Koncz Andrea, Kovács Annamária, Orbók Áron és Vass Csaba

dramaturg: Gertrud Mária Korpič
díszlet és jelmez: Barbara Wojtkowiak
zene: Zdeněk Dočekal
koreográfia: Halka Třešňáková
produkciós vezető: Ester Peterová
rendező: Lucie Málková

2013. szeptember 5-6-7 – 19:00
Zsámbéki Színházi Bázis
 

A projekt a Cseh Kulturális Minisztérium és a VARP PA Nemzetközi Visegrádi alap rezidens program segítségével jött létre.

 

Forrás, fotók: Lakmusz Csoport

 

süti beállítások módosítása