"Festett az ég is" - Díszletterveket állít ki a miskolci színészmúzeum

"Festett az ég is.. - Operettlapok" címmel rendez kiállítást a miskolci színészmúzeum Ütő Endre díszlettervező munkáiból. A tárlat szeptember 5-től látogatható.

uto2


Amerikából érkeztek vissza azok a díszlettervek, melyek közül most a leglátványosabbakat láthatja a  nagyérdemű a miskolci színészmúzeumban. Alkotójuk, Ütő Endre díszlettervező művész, akit Fedák Sári társulatában Fiumében a "Magyar Michelangeló"-nak szóló "diplomával" tüntettek ki kollégái.

 

Ütő Endre

 

Miskolcon több mint száz  színházi produkció látványtervezője volt 1951 és 1972 között. Az elmúlt évben a művész lánya, Tállai Katalin édesapja terveiből több mint félszázat adományozott  a miskolci színészmúzeum számára. A felfedezésszámba menő anyagot felvonultató tárlaton olyan legendás operettprodukciókat idéznek fel a megragadó festőiséggel készített alkotások, mint A bajadér (1957), A mosoly országa (1958), Varázskeringő (1958). De a tervek megidézik a korszakra jellemző szocialista operettek világát is (Aranyhegedű, 1959).

 

uto1

 

Ütő Endre pályájáról:


Ütő Endre Nagykanizsán született 1903-ban, A budapesti  Iparművészeti Főiskolán  folytatott tanulmányai után 1925-ben a Színművészeti Akadémián szerzett oklevelet. A Pécsi Nemzeti Színház társulatában kezdte színészi pályáját (Hamlet Horatiója, a Bánk bán Ottója), s ott sajátította el a díszlettervezés gyakorlati tudnivalóit egy német tervező-festőtől, így 1930-tól a kassai színházban már mint díszlettervező is dolgozott. 1945-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, 1951-ben szerződött Miskolcra. Pályája során közel ezer díszletet tervezett, ha díszleteiből járdát építenénk, több mint kétszáz kilométert kellene gyalogolnunk. Színészként másfélszáz szerepet formált meg. Munkássága elismeréseként nyugdíjba vonulásakor, 1967-ben a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja címmel tüntették ki.
A művész 1978-ban hunyt el.

süti beállítások módosítása