Repülőtéri hangárban tartottak operabemutatót Salzburgban

A Salzburgi Ünnepi Játékok utolsó operapremierjét, Mozart Szöktetés a szerájból című művét az osztrák város repülőterének 7-es és 8-as hangárjában tartották hétfőn este. Közönség ugyan nem volt a helyszínen, de egy televíziós csatorna élőben közvetítette az előadást.


Amint a fesztivál honlapján olvasható, az ilyen produkció nem egyszerűen technológiai kérdést jelent, hanem óriási kihívás minden közreműködő számára, mert a Camerata Salzburg előtt ott állt ugyan a karmester, Hans Graf, de az énekes szólistákkal nem lehetett szemkontaktusa.


A futurisztikus üveghangárok különböző helyein, a galérián, valamelyik bárban, teraszkávézóban, a történelmi jelentőségű repülőgépben, a Flying Bullsban, valamint a Forma-1-es versenyautóban játszó szereplőknek mégis pontosan kellett kommunikálni a zenekarral - ez maximális teljesítményt követelt.

 

die entfuehrung aus dem Serai

Fotó: dpa

 

A produkciót Adrian Marthaler, Christoph Marthaler fivére rendezte, aki már hírnevet szerzett a zürichi főpályaudvaron létrehozott Travita-előadásával. A gyönyörű színekben pompázó, az 1940-50-es éveket idéző retrokosztümöket a Vivianne Westwood-tanítvány, Lena Hoschek tervezte.


Szelim pasát rendszerint prózai szereplő alakítja a Szöktetés a szerájból című daljátékban, itt az egyik legnépszerűbb osztrák színész, Tobias Moretti játszotta, aki korábban a salzburgi Jedermann előadásokban is sikert aratott.


Konstanzét az amerikai szoprán, Desirée Rancatore, Belmontét a mexikói tenor, Javier Camarena énekelte. A világhírű basszus, Kurt Rydl játszotta Ozmint, Rebecca Nelsen volt Blonde, Thomas Ebenstein pedig Pedrillo. Közreműködött a salzburgi Bach Kórus, a kvartett szereplőit a fesztivál Young Singers Projectjének növendékei közül válogatták ki.

 

A közönségvisszhang vegyes volt, de az ötlet szerzője, Alexander Pereira intendáns szerint ez a megoldás jelentheti az operaműfaj jövőjét, így 2014-re már a Don Giovanni hasonló feldolgozását vette tervbe.


A nem színpadon, hanem több, esetleg eredeti helyszínen való játék a Tosca római, majd a Traviata párizsi, a Rigoletto mantovai előadásain televíziós közvetítésben valósult meg. A bázeli operaház Verdi Aidáját és Puccini Bohéméletét mutatta be városi helyszíneken, ott a jeleneteknél közönség is jelen volt a produkció alatt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása