Könyvbemutatóval és ünnepséggel emlékezik Latinovitsra a veszprémi színház

Születésének évfordulóján, szeptember 8-án Latinovits Zoltánra emlékezik a veszprémi színház.

 

latinovits

 

Latinovitsot idézik:

 

Születésének 82. évfordulója alkalmából Latinovits Zoltánra emlékezik a Veszprémi Petőfi Színház.

 A megemlékezés keretében, este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben Holl Zsuzsa és Végh Péter színművészek idézik meg a színészóriás szellemiségét, küzdelmeit, gyötrődéseit a Ködszurkáló és a Verset mondok című kötetei segítségével és köszöntőt mond Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója. 


Az ünnepség szeptember 10-én (kedden) délután öt órakor folytatódik, akkor mutatják be Tarics Péter(I)GAZSÁG ÉS LEHETŐSÉG KÖZÖTT - Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán? című könyvét a Veszprémi Petőfi Színház stúdiójában. komáromi újságíró, író tizenegyedik könyve rendhagyó monográfia a magyar Színészkirály termékeny és gazdag életművéről, valamint halálának körülményeiről, teljesen új adatokkal, először nyilvánosságra hozott dokumentumokkal, fényképekkel, vallomásokkal, amely a szerző 28 éves kutatómunkájának eredménye.

 

LATINOVITS-KÖNYV-BORÍTÓ

 

Részlet Tarics Péter könyvéből:

"...Ebben a könyvben-tizenhat éves kutatásomnak köszönhetően- bizonyítékok segítségével tételesen cáfolom azt, hogy Latinovits Zoltán öngyilkos lett volna. A rendőrségi jegyzőkönyvek és vasúti dokumentumok felkutatása és összevetése, a különböző kordokumentumok, a helyszínen történő többszöri vizsgálódás, a történések pontos rekonstruálása, a még élő szemtanúk újbóli megszólaltatása, a halál körülményeinek részletes feltárása, a boncolási jegyzőkönyv alapján, valamint a hivatalos dokumentumok ellentmondásaira építve egyértelművé vált, hogy Latinovits Zoltán baleset áldozata lett. Számunkra természetesen nem attól lesz példakép Latinovits, hogy tisztázódik: öngyilkosság vagy baleset áldozata lett-e. Az igazságoz azonban tudnunk kell.  Hiszen ő is az igazságot kereste egész életében. Nem beszélve arról, hogy ha igazán szeretünk/szerettünk valakit, akkor tudni szeretnénk, miként és miért hagyott itt bennünket.

Latinovits Zoltán egyike volt azoknak a kivételes képességű magyar művész-géniuszoknak, akik rádöbbentettek bennünket a magyar színház-és előadóművészet rendkívüli jelentőségére és közösségépítő, megtartó erejére. Művészi, műfaji, szellemi és gondolkodásbeli sokoldalúsága olyan érték.és eszmerendszert teremtett, amely a maga nemében egyedülálló módon határozta meg a színházcsinálás, szerepformálás, a pódiumművészet mikéntjét, rendeltetését..."

 

Színház.hu

süti beállítások módosítása