'A színház viccesebb hátulról' - Függöny fel! a Centrálban

Már megkezdődtek a Függöny fel! című komédia olvasópróbái a Centrálban.

 Michael Frayn drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről. A vígjátékot október 18-án mutatja be a Centrál Színház, ahol máris megkezdődtek az olvasópróbák.

 

Az alkotók ajánlója:


A Függöny fel!  ősbemutatóját 1982-ben tartották Londonban, ahol egyből az év legjobb vígjátékának választották meg. 1992-ben filmet forgattak belőle, Michael Caine-nel a Rendező szerepében.

A darab egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nem csak a leharcolt társulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk mint az elsőben, éppen csak a turné utolsó előadásán, és hátulról. A kulisszák mögül. Ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny.

A különös színházi szerencsétlenségben, a mindennap katasztrófáiban ismerhet magára a néző. Arra, amikor az alkalkalmatlanság és a tehetségtelenség okvetlenül maga alá temeti mindazokat, akik képtelenek megoldani az életüket és adottságnak fognak fel mindent, amin egyébként változtathatnának. Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

Képek az olvasópróbáról:

(Fotók: Centrál Színház)

 

P1011518

1.

P1011519

2.

P1011562

3.

P1011610

4.

P1011760

5.


Michael Frayn: Függöny fel!
Színház elölről, hátulról, telibe!

(fordította: Hamvay Kornél)

Dotty - Mrs Clackett Pokorny Lia
Lloyd - Rendező Schmied Zoltán
Garry - Roger Lillicap Bereczki Zoltán/Szemenyei János
Brooke - Vicki Ágoston Katalin
Poppy – Rendezőasszisztens Szilágyi Csenge
Frederick - Philip Brent Sejk Cserna Antal
Belinda - Flavia Brent Botos Éva
Tim - Ügyelő Vári-Kovács Péter
Selsdon - Betörő Papp János

Díszlet: Bagossy Levente
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Dramaturg: Baráthy György
Súgó: Fodor Marianna
Ügyelő: Kele Gábor
Rendezőasszisztens: Vándor Veronika
Rendező: Puskás Tamás

 

Premier: 2013. október 18.,19.

Centrál Színház

 

süti beállítások módosítása