Beszélgetést szerveznek a Képzelt riport egykori szereplőivel

Egész évben repertoáron marad a Vígszínházban a Popfesztivál 40 című darab, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról új feldolgozása. A Popfesztivál előadása előtt szeptember 8-án 18:30-tól beszélgetnek a Képzelt riport egykori szereplői.

"Azt hittem, hatalmas bukás lesz, de talán még sosem lepődtem meg annyira, mint amikor a végén nem akart véget érni a tapsvihar. Ott egy életre megértettem, hogy a színházi közönség a rockmusicalről is csak a legvégén nyilvánít véleményt” (Presser Gábor a negyven évvel ezelőtti Képzelt riport bemutatóján)

 

kepzelt-riport

 

Negyven évvel ezelőtt, 1973. március 2-án tartották a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical premierjét  a Vígszínházban. A Déry Tibor kisregénye alapján készült darab zenéjét Presser Gábor írta, a szövegeket Adamis Anna jegyzi. 


A Popfesztivál új feldolgozásában összemosódik múlt és jelen: a mai fiatalok szemén keresztül elevenednek meg Déry Tibor írásának fontos jelenetei. A darabot megelőző beszélgetés résztvevői: Andai Györgyi, Hegedűs D. Géza, Hernádi Judit, Kern András, Kovács István, Kútvölgyi Erzsébet, Maszlay István, Nyertes Zsuzsa, Oszter Sándor és Sörös Sándor. 

 

A Képzelt riportról:

Az előadás alapanyagául szolgáló Déry-mű 1971-ben került az olvasók elé. A kisregény apropóját az amerikai Altamontban 1969 decemberében lezajlott rockfesztivál adta, ahol a Rolling Stones koncertjén a rendezvényt biztosító Pokol Angyalai banda egyik tagja leszúrt egy Meredith Hunter nevű fekete fiatalembert.
 
ujszo 13651924848014 57
 
Az idős írónak, aki rockzenét nem igazán hallgatott, és Amerikában sem járt sosem, ez a drámai alaphelyzet jó alkalmat adott arra, hogy megrázó nyíltsággal szóljon kirekesztettségről, erőszakról, etnikai és szexuális másságokról, és megfogalmazza egy értékvesztett világban az útját kereső fiatalság magányát, kétségbeesettségét, tisztaság iránti vágyát.
 
Hősei, a disszidens magyar házaspár, Eszter és József tragédiájában egyúttal az amerikai ellenkultúra felett is ítéletet mondott.
 

süti beállítások módosítása