Kiállítás mutatja be Gobbi Hilda életét Szegeden

Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulójáról Az ezerarcú színész című kiállítással emlékezik meg a szegedi Somogyi-könyvtár. A szeptember 10-én nyíló tárlat a könyvtár dokumentumainak segítségével Gobbi Hilda személyiségének sokszínűségét igyekszik megmutatni. 


A kiállított személyes tárgyak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bajor Gizi Színészmúzeum gyűjteményéből érkeznek Szegedre.


A kamaratárlat egyik különlegességeként néhány lap látható a művésznő születésnapi naplójából, amelyet színészkollégáitól kapott ajándékba. Major Tamás, Mensáros László, Huszti Péter, Almási Éva jókívánságai mellett Ruttkai Éva bejegyzése így kezdődik: „...Te drága, csodatevő, királynő, varázsló, sámán!” Darvas Iván pedig így szólítja meg: „Egy nagy korszak utolsó nagy oszlopa, Te!”

 

gobbi


Ugyancsak a színészmúzeum bocsátotta a bibliotéka rendelkezésére azokat a színes jelmezterveket, amelyek a művésznő nagy szerepeihez készültek: többek között Gertrud (Hamlet), Gertrudis (Bánk bán), Szent Johanna és Mirigy (Csongor és Tünde) kosztümrajzainak másolatait mutatják be.


A könyvtár anyagából Gobbi Hilda színészi pályafutásának legfontosabb szerepeit fotók, folyóiratok lapjai, hanglemezek, filmek idézik. A Szegedi Szabadtérin többször is játszotta a János vitéz gonosz mostoháját – az előadások fotói a helyismereti gyűjteményből valók.


A tárlatot szeptember 10-én, kedden délután fél 5-kor Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész nyitja meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. A tárlat október 1-ig látható a könyvtár nyitva tartási idejében.


Forrás. MTI

süti beállítások módosítása