Pina Bausch 40 - Jubileumi évadot ünnepel a Tanztheater Wuppertal

Nagy tánc- és filmelőadásokban, kiállításokban bővelkedő programmal ünnepli fennállása negyvenedik évfordulóját most kezdődő évadában a wuppertali Pina Bausch Táncszínház.

A szezont csütörtökön a Palermo, Palermo című táncjáték nyitja, a négy éve elhunyt legendás koreográfus egy 1989-ben alkotott nemzetközi koprodukciója. Az évadot Bausch (1940-2009) előtti tisztelgésként állították össze. Május végéig négy blokkban összesen 130 előadást tartanak Wuppertalban, Düsseldorfban és Essenben.

 

pina

 

Májusig Pina Bausch tizenkét darabját adják elő, köztük a Bamboo Bluest, az 1980-at és a Viktort. Ehhez társulnak a kiállítások, koncertek, és a részben eddig be nem mutatott anyagokat tartalmazó filmprogram. Látható lesz Pina Bausch filmje, A császárnő panasza (1990) és Wim Wenders sok díjjal illetett 3D-s filmje Pina Bauschról.

 

A Freunde zu Gast (Barátok vendégségben) című sorozat részeként nemzetközi vendégek idézik fel Pina Bauschhoz kötődő történeteiket. A meghívottak között szerepelnek többek között Anne Teresa De Keersmaeker és William Forsythe koreográfusok, illetve Robert Wilson rendező. A tervek szerint Alice Schwarzer wuppertali publicista a Pina Bausch társulat tagjaival beszélget.

 

programm

 

A koncertek sorában nemzetközi zenészek is fellépnek, például Jun Miyake, Rene Aubry és Hazmat Modine. A jubileumi évad bevezetéseként Walter Vogel fotográfus nyitja meg a fiatal Pina Bauschról készített portréit bemutató kiállítását.

 

Arról a bizonyos tizenkettőről képekben:

 

palermo
1. Palermo, Palermo
 bamboo
2. Bamboo Blues
 Viktor
3. Viktor
 sweet
4. Sweet Mambo
 1980
5. 1980
 Bandoneon092 800
6. Bandoneon
 kinder
7. For the children of yesterday, today and tomorrow
 cafe
8. Café Müller
 sacre
9. Rite of spring
 nelken
10. Nelken
 Ahnen
11. Ahnen
 Wiesenland
12. Wiesenland
 

 

Forrás: Színház.hu, MTI, pina40.de

süti beállítások módosítása