60. évadnyitóját tartotta a Bartók Kamaraszínház

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjának felolvasószínházi előadásával indul az idei évad a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban.


Az évadnyitó ülésen bemutatták a Bartók Táncszínház új művészeti vezetőjét, Vári Bertalant és társulatát. A Varidance immár a Bartók Táncszínház társulataként működik tovább. A megújult táncszínház tagjai és a prózai tagozat első közös előadása a Verslábak című táncköltemény, amely a klasszikus magyar költők műveire és a kortárs zenére épül, Magyar Táncok címmel pedig önálló, nagyszínpadi produkció készül.


Minden dolgozó fotó Mudra LászlóFotó: Mudra László


A 2013/14-es évad egyik legfontosabb küldetése, hogy a színház közösségi tér legyen. Formabontó helyszínekkel, tantermi projekttel, zenés kávéházi estekkel, az előző évadokhoz képest több bemutatóval készül a Bartók Kamaraszínház 60 éves jubileumi évadára. 

A Bartók és a FÜGE Produkció közös előadása a Splash, Scherer Péter rendezésében csak iskolákban lesz látható decembertől. A színház aulájában a Bartók Orfeum zenés összeállítás várja az érdeklődőket, míg a presszóban Vendégségben címmel sorozat indul, amelyben pedagógusok és diákok látnak vendégül kortárs költőket, írókat.

Bartok60logo-01
A jubileumi ünnepség nyitóelőadása Presser Gábor-Sztevanovity Dusan - Horváth Péter A padlás című félig mese félig musical produkciója lesz, amelyet Kuthy Ágnes állít színpadra. Szikszai Rémusz színész-rendező pedig egész estés előadást készít Szép Ernő két egyfelvonásosából, a Május és Az igazgató úr című művekből.

A Fiatal Alkotók Évadából megismert Hegymegi Máté végzős fizikai színház-rendező állítja színpadra Moliere Amphytrion című vígjátékát, amelynek szövegét Szálinger Balázs írja. Az előadás a korszerű színházi formanyelvet ötvözi vaskos népi humorral.


Bartók Társulat 2013 fotó Mudra LászlóFotó: Mudra László


A klasszikus szórakozást kedvelők számára kínál csemegét Robert Thomas Szegény Dániel! című bűnügyi komédiája, mely a nyáron a Petőfi Művészeti Liget színpadán debütált, valamint Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátéka, melynek próbái már javában zajlanak.

A színház az előző évadban csatlakozott az Ádámok és Évák Ünnepének programsorozatához. A siker Dunaújvárosban sem maradt el, a város és a kistérség összesen tizenegy intézményéből több mint száznyolcvan középiskolás diák lépett a teátrum színpadára. A Bartók Kamaraszínház nagy örömére szolgál, hogy ez a kezdeményezés ebben az évadban is folytatódik.

 

 

Forrás: Bartók Kamaraszínház

 

süti beállítások módosítása