A Müpában lép fel Edita Guberová

A világhírű szlovák koloratúr és belcanto szoprán, Edita Gruberová énekli Donizetti Anna Bolena című operájának címszerepét kedden este a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.


Az énekesnő 2006-ban Boleyn Anna leányát, Erzsébetet énekelte Donizetti másik darabjában, a Roberto Devereux című operában, majd 2011-ben a Lucrezia Borgia címszerepében lépett fel a Müpában.


Az Anna Bolenában - a Müpa közlése szerint - a Kassai Állami Filharmonikus Zenekar és a debreceni Kodály Kórus működik közre Andrij Jurkevics vezényletével. VIII. Henriket Jozef Benci személyesíti meg a koncertszerű előadásban, Anna riválisa, Jane Seymour szerepét Regina Richter énekli.

 

edita-gruberova

Fotó: mupa.hu


Az 1830 karácsonyán, a milánói Teatro Carcanóban bemutatott műben az itáliai zeneszerző VIII. Henrik második feleségének történetét vitte színpadra. A szövegírónak, Felice Romaninak köszönhetően a különböző karaktereket, figurákat érzékletes dallamokkal megrajzolva, a lelki folyamatokat, konfliktusokat hitelesen és drámai erővel láttatva hozta meg az opera a komponista számára a nemzetközi sikert.


Az anyai ágon magyar származású szopránnak, Edita Gruberovának ítélték a 2013-as Herbert von Karajan-díjat. Az énekesnőt nem véletlenül nevezik a belcanto királynőjének: hangja, koloratúrái 66 éves korában is könnyedek. Hosszú pályafutásának titka, hogy rendkívül gondosan készül fellépéseire, honlapján ugyanakkor csatlakozott azokhoz a pályatársakhoz, akik a tervszerűtlen, ezért túl hosszú próbák ellen "forradalmat" indítottak.

 

"Még ugyanaz a lány vagyok, mint aki 1968-ban A sevillai borbély Rosinájaként először lépett színpadra Pozsonyban" - mondta nemrég, kitüntetése alkalmából a világhírű szoprán. Arra is kitért, hogy nem vágyott nemzetközi karrierre, csak dolgozni akart és a szerencse is mellé szegődött. 1970-ben A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált a Bécsi Állami Operaházban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása