A MÜSZI-ben játszik ősztől a Radikális Szabadidő Színház

Weiner Sennyey Tibor SZAPPHÓ című tragikomédiájával, a Katona József drámapályázaton is díjazott darabbal nyitja új évadát a Radikális Szabadidő Színház. A társulat új helyszínen, a Művelődési Szinten (MÜSZI) játssza majd őszi előadásait, októberben pedig országos turnén mutatják be a Szapphót és a Halottaskönyvet.

 

A Radikális Szabadidő Színház ajánlója:


A Szapphó most új szereposztással és felújított rendezésben kerül a MÜSZI-ben kialakított új színházi térbe szeptember 12-én. (További előadások: szeptember 14-15.) A darab helyszíne Leszbosz szigetén Mütiléné városa. Szapphó egy leányiskola igazgatója, konkurensei - Gorgó és Androméda – tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. Közben az aktuális türannosz ellen politikai összeesküvés készülődik, melybe a fiatalok körében népszerű Szapphót éppúgy szeretnék bevonni, mint befolyásos költőtársát, Alkaioszt is.
Művészet és hatalom viszonyát tárgyalja Weiner Sennyey Tibor első drámája. Mit jelent valójában az otthon és a hazaszeretet? Lepaktálhat-e egy művész a politikával? Mi a költészet célja?

 

szappho radikalis

Fotó: Radikális Szabadidő Színház

 

"Weiner Sennyey Tibor darabját méltán díjazták a Katona József drámapályázaton, hiszen a Szapphó mind szövegében mind dramaturgiájában igen találó, mélységeiben valódi éleslátás köszön vissza. Erre az alapra építkezik Formanek Csaba rendezése, és remek ötletekkel hozza közelebb a jelenhez az ókori történetet. Ilyen például egy igazi görög „tehetségkutató show”, amely a teltházas előadás legderültebb pillanatait hozta. Vagy megemlíthetném az ókori színház elengedhetetlen kelléke, a kar egészen sajátosra koreografált mozgását." (a Kulturprojekt.hu a tavaszi bemutatóról)


A Halottaskönyv című produkció 11 kritikai és közönségsikert is hozó tavaszi-nyári előadás után most szintén a MÜSZI-be kerül, szeptember 17-18-án lesz látható. A Tibeti Halottaskönyv inspirálta fizikai színházi előadás három halálesetet mesél el. Az elsőben egy öregasszonynak és ápolójának kapcsolata bontakozik ki, a másodikban egy öregember találkozik egy fiatal anyával, a harmadik részben pedig két szerzetes utazik a köztes lét ösvényein. A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet.


Októberben a Kiemelt művészeti célok minisztériumi pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően mindkét előadás országos turnéra indul. Miskolc, Debrecen, Szeged és Pécs városaiban mutatkoznak be a darabok. Novemberben pedig a Szapphó meghívást kapott a spanyolországi Granadába, a FITUG nemzetközi egyetemi színházi fesztiválra.


A társulat új honlapján (radikalisszinhaz.hu) bőséges információ található az előadásokról, a fellépésekről és az alkotókról is.

 

süti beállítások módosítása