Őze Áron: "Nehéz időszakon mentem keresztül"

"Ha az összes folyamatban lévő munkajogi pert elveszítik, akkor sem omlik össze a teátrum költségvetése" - mondta Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója a Népszavának. 

 

A Magyar Színháznak 2011-ben még 130 milliós tartozása volt, mára ez 20 millióra csökkent. A kérdésre, milyen áron tudták ezt elérni, Őze Áron úgy felelt: "Egyrészt jelentősen csökkentettük a létszámot, több mint száz munkatársat kellett elküldenünk. Másrészt szinte a pincétől a padlásig mindent kisöpörtünk, vagyis összevontunk szervezeti egységeket, munkaköröket, átvizsgáltuk és módosítottuk lényegében az összes szerződésünket. (…) Nagyon nehéz időszakon mentem keresztül. Én ebben a színházban nőttem fel, szinte mindenkit jól ismertem. Amikor rákényszerültünk a létszámleépítésre, igyekeztem ezt a helyzeti előnyt kihasználni, vagyis szurkálódás és kivéreztetés nélkül szemtől szembe megmondani mindenkinek, mire számíthat. Próbáltam tehát a lehető legemberibb módon eljárni. De nem kívánom senkinek, hogy hasonló helyzetbe kerüljön és egy ilyen folyamatot kényszerből végigcsináljon" - nyilatkozta Őze Áron, aki arról is beszélt, nagyon sajnálja, hogy Béres Ilona már nem tagja a társulatnak és azt is, hogy az elválást nagyon rosszul élte meg, mert úgy véli, ez a a történet személyesen az ő kudarca is. 

 

ozearon
Az igazgató azt is megerősítette, hogy az örökös tagsággal járó illetményhez is kényszerből kellett hozzányúlniuk. "Nem eget verő összegről van szó, hiszen személyenként havonta húszezer forintot kaptak korábban az örökös tagok. De sajnos ezt sem engedhettük meg magunknak. A fizetések viszont szinte csodával határos módon az elmúlt két évadban egy alkalommal sem csúsztak, ennek nagyon kemény ára volt, többek között az örökös tagsággal járó illetmény megszüntetése. A harcot nem adtuk fel, jó lenne, amennyiben lehetséges, a jövőben visszaállítani ezt a konstrukciót" - közölte Őze, aki arról is szót ejtett, hogy tavaly májusban bejelentetteék, gyermek és ifjúsági színházi profilt vesznek fel.

"El kellett döntenünk, hogy a szakmának készítünk előadásokat vagy a közönségnek. Nem akartam bulvárirányba elvinni a színházat" - magyarázta az igazgató.

Arról, miért egy fiatal rendezőt, Göttinger Pált választotta főrendezőnek, így beszélt: "Korábban már rendezett nálunk egy Háy János darabot, már akkor "kinéztem" őt. Később egy magánszínházi produkcióban is együtt dolgoztam vele, sokat beszélgettünk és végül sikerült megnyernem őt, hogy vállalja el a főrendezői posztot. Pál András a Radnóti Színházban, Györgyi Anna Miskolcon folytatja. Horváth Lajos Ottó a Nemzetihez szerződött, de nálunk is játszik majd vendégként egy főszerepet. A többiek maradtak, az újakkal együtt ez egy nagyon erős társulat. Tíz bemutatót tervezünk, nagyon izgalmas időszak elé nézünk" - fejtette ki Őze Áron, aki elárulta, másfél év múlva újra pályázna a színház vezetésére.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása