Opera-sziporka - Kötet született Ókovács Szilveszterről

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter kevésbé hivatali minőségében, inkább civilként mutatkozik meg az Opera-sziporka című kötetben, amelyet szerdán délután mutattak be a Szépművészeti Múzeumban.


A múzeum főigazgatója, Baán László a könyvbemutató házigazdájaként felidézte, hogy az intézmény rendszeresen helyet ad összművészeti eseményeknek. Ezúttal is több múzsa találkozik, hiszen a zene, a színház, a látvány szorosan összefonódik Ókovács Szilveszter mostani tevékenységében, aki a könyvbeli beszélgetőtárssal, Juhász Előddel együtt régi barátai közé számít.

 

okovacs


A Magyarnak lenni című sorozatában a Kairosz Kiadó által felkért kérdezők olyan ismert kulturális személyiségeket szólaltattak meg eddig, mint például Bogyay Katalin, Pomogáts Béla, Entz Géza, Csukás István, Balázs Péter, Pitti Katalin, Szőnyi Erzsébet, Blaskó Péter, Melocco Miklós, Makovecz Imre, Sára Sándor, Kő Pál, Halmos Béla, Szervátiusz Tibor, Fekete György, Karinthy Márton vagy Csete György.


Az Ókovács Szilveszterrel készült beszélgetés a zenész mivoltát intézményvezetőként sosem tagadó főigazgató magánszférájában engedi bepillantani az olvasót. Érdekes megtudni, hogy a paraszti munkát végző, de a zenével egyházi szolgálatban foglalkozó anyai nagyapáról milyen emlékek maradtak. Kiderül, hogy miként kötött össze a kóruséneklés két fiatalt, hogy aztán az ő házasságukból született gyermek 1969. december 31-én a Szilveszter nevet kapja.

 

"Elmondhatom, hogy néhány 'slukkot' még beszippantottam a hatvanas évek légköréből" - jegyezte meg a könyvbemutatón Ókovács Szilveszter. Mivel ezekben a könyvecskékben fotó nincs, a főigazgató saját prezentációt adott a családi képekből, a 20. század közepének történelmét is beleépítve a históriába.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása