Hétszer vezényli Hamar Zsolt A bolygó hollandit Wiesbadenben

Összesen hét alkalommal játssza a németországi Wiesbadenben Hamar Zsolt vezényletével Wagner A bolygó hollandi című operáját a Hesseni Tartományi Színház.


A múlt szombati nagy sikerű premier után csütörtökön és utána még ötször tűzi műsorra a művet a német színház az előadást. A Hessisches Staatstheater Wiesbaden hírlevele szerint Hamar Zsolt főzeneigazgató és a ház rendezője, Michiel Dijkema, valamint az együttes teljesítményéről megjelent első méltatások egyhangúlag nagy sikerről számolnak be. 

 

hollandi wiesbaden

Fotó: staatstheater-wiesbaden.de

 

A Frankfurter Rundschau kritikusa kiemelte, hogy Hamar Zsolt első wiesbadeni Wagner-interpretációja zökkenőmentes volt, pedig a rendező komoly feladatok elé állította a kulcsszerepet játszó és megnövelt létszámú kórust. A karmester óvatosság nélkül hozta ki a zeneszerző szenvedélyes vízióját pontosan kifejező hangerőt és ritmust a zenekarból és az énekkarból.


A kritikusok a főszereplők, a Sentát éneklő Maida Hundeling és a Hollandit játszó Bastiaan Everink meggyőző szerepformálása mellett azt is kiemelik, hogy az extra kórus - amelynek tagjai a nézőtérről állnak fel - mennyire érdekessé teszi az erőteljes és színekben gazdag hangzást.


Michiel Dijkema rendező színpadképét is méltatják, a puritán - szinte próbaterem berendezésű - színpad hátterében hatalmas képeket vetítenek. Ezek és Claudia Damm jelmezei kitűnően érzékeltetik a jelen és az évszázadok óta vándorló Hollandi között feszülő időbeli különbséget.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása