Megnyílt a Budaörsi Latinovits Színház

Budaörsi Színházi Napokkal és három októberi bemutatóval nyit a Budaörsi Latinovits Színház. 

Az évad során Novák Eszter is rendez majd előadást a Pest megyei teátrumban. Frigyesi András igazgató az évadnyitón kiemelte: addig nem nyugszik, amíg az ország legjobb színháza nem lesz a Latinovits.

 

Szeptember 11-én tartotta évadnyitó társulati ülését Budaörs színháza. A teátrum új neve: Budaörsi Latinovits Színház. Az intézmény új vezetői: Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető.

Az ünnepélyes évadnyitón Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a fenntartó, Budaörs Város Önkormányzata nevében kiemelte: "Azt gondolom a művészetről, hogy az a szabad alkotás terepe. Az 'elvárás' az, hogy működjék szabadon az intézmény, és lehetőség szerint ezt tudják összhangba hozni a bevételekkel is.”

Frigyesi András igazgató színháznyitó és évadindító beszédében hangsúlyozta: "A színházteremtés mindig az időbeli és a térbeli jelenre reagáló, annak tükröt tartó, jó szándékú változtatásokat megfontolásra ajánló folyamat. A színház a polgárok számára a gondolkodás és az élményszerzés tere, és így a városi életminőség része."

 

Frigyesi Andras igazgato

 

A direktor kiemelte, az évadterv kialakításánál az igényesség mellett a gazdagság és a sokszínűség volt a vezérlőelvük. Három produkció próbál párhuzamosan jelenleg, mindhárom bemutatója októberben lesz. Barillet-Grédy: A kaktusz virága c. előadásával nyitják az évadot október 5-én, Bereczki Csilla rendezésében, Fazakas Júlia és Gazdag Tibor főszereplésével. 


Ezt követi október 13-án az R&L, avagy a mágusok birodalma című családi előadás, amely Puskin Ruszlán és Ludmilla című meséjének adaptációja, Glinka zenéjének felhasználásával, Almási-Tóth András színpadi adaptációjában és rendezésében. Nagy Dániel Viktor, Sándor Péter és Mertz Tibor főszereplők partnere Ymai Ayane japán operaénekesnő, a Zeneakadémia végzős hallgatója lesz.


A harmadik premier Max Frisch: Játék az életrajzzal című tragikomédiája október 19-én. A főbb szerepekben Ilyés Róbertet, Szalay Mariannát és Marton Róbertet láthatja közönség, rendezőként pedig a színház művészeti vezetője, Berzsenyi Bellaagh Ádám debütál Budaörsön.


Novemberben Turek Miklós József Attila-Radnóti-Faludy című versszínházi produkcióját mutatják be, ennek helyszíne a Városi Ifjúsági Klub, amellyel a Latinovits Színház az évad elejétől szorosra fűzi kapcsolatát: színházi nevelési programokat is terveznek a klubba.


Az évad második felében további három premier szerepel műsoron. Januárban mutatják be Szerelem nélkül élni? címmel Erich Kastner verseinek dramatizált változatát Varró Dániel fordításában, Frigyesi András rendezésében. Majd Novák Eszter állítja színpadra Moliere Képzelt beteg című darabját, az évad végén pedig Szép Ernő Fiú, leány c. művét Laboda Kornél rendezi.

 

Hogy a bemutatókat megelőzően se maradjanak a budaörsiek színház nélkül, meghívott előadásokkal megrendezésre kerül a Budaörsi Színházi Napok, 2013. szeptember 19. és 28. között. A vendégjáték-sorozat keretében színpadra lép többek között Vári ÉvaJordán Tamás, Alföldi Róbert és Scherer Péter is. 

 

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján a magyar színháztörténet nagyszerű alakjára, Sinkovits Imrére emlékeznek 85. születésnapja alkalmából fiával, Sinkovits-Vitay Andrással.

 

"Addig nem nyugszom, míg az ország legjobb színháza nem lesz a Latinovits, ahová mindenkinek érdemes eljönni" - szögezte le Frigyesi András igazgató.

 

Latinovits Zoltán féltestvére, Frenreisz Károly levélben üdvözölte a névválasztást: "A Latinovits név örömet fog okozni azoknak, akik belépnek a színházba, és egy kicsit eszükbe jut Zoltán bátyám. A színházban dolgozó művészeket, dolgozókat pedig a név kötelezi, hogy őrá emlékezve még színvonalasabb, még rangosabb előadások kerüljenek bemutatásra."

süti beállítások módosítása