Párkereső - Japán bábszínház vendégszerepel Győrben

Kulturális csemegét kínál közönségének jövő kedden a győri Vaskakas Bábszínház: egy Japánban hagyományos, de már alig játszott stílus képviselő társulat mutatkozik be szeptember 17-én Győrben.


Az Asiri-za az egyetlen társulat Hokkaidón, Japán második legnagyobb szigetén, amely hagyományos ningjó dzsórurival foglalkozik. Ennek lényege, hogy hárman mozgatnak egy bábot egy speciális technikával. Ez évszázadokkal ezelőtt, az egyszerű kesztyűbábok továbbfejlesztéséből kialakult művészi technika.

 

asiri-za

Fotó: japanalapitvany.hu


A társulat célja nem pusztán a hagyományőrzés, hanem új hagyományok teremtése egy olyan vidéken, ahol a régiek nem maradtak fenn. Ezt jelzi az is, hogy a társulat neve Hokkaidó őslakosai, az ajnuk nyelvén azt jelenti, hogy "új".


A 18 esztendeje alapított társulat évente egy bemutatót tart, emellett vendégszerepléseket vállal szerte Hokkaidó szigetén. 2007-ben a három legjobb együttes közé jutottak kategóriájukban az ázsiai szigetország egy rangos kulturális fesztiválján. A Vaskakas Bábszínház közlése szerint az élő zenével kísért programban helyet kapott békéért és termékenységért fohászkodó ünnepi tánc éppúgy, mint komikus táncmű vagy hagyományos japán szerelmi történet.

 

Az Asiri-za társulat Párkereső c. előadása szeptermber 17-én, 14 órától látható a győri Vaskakas Bábszínházban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása