3 új taggal bővült a Szegedi Kortárs Balett - A Rítussal indul az évad

A meglevő repertoár mellett több új darabbal készül az új évadra a Szegedi Kortárs Balett; a programfrissítés mellett a társulat is új tagokkal bővült - mondta el az évadnyitó társulati ülésen a művészeti vezető Juronics Tamás.

November 8-án láthatja először a közönség a Rítus című produkciót, amelynek két felvonásában különböző hangulatban mutatkoznak meg napjaink rituáléi. Ezen a napon emlékeznek meg egyébként a társulatalapító Imre Zoltán születésének hetvenedik évfordulójáról is. 

 

1235215 610537702331251 2054112540 n

Fotó: MTI

 

Emellett készülnek egy Balett-terem projektre is, amelyben, rövid etűdökben a táncosok koreografálnak, valamint nemzetközi mestereket is meghívnak, hogy a fiatalokkal összefogva alkossanak. A tavasz újabb meglepetése lesz Maurice Ravel Daphnis és Chloe című táncjátéka, amelyet márciusban mutatnak be először a Szegedi Nagyszínházban. Ezzel párhuzamosan Igor Stravinsky Tavaszi áldozatát is feldolgozzák.

 

"A társulat számára a nyár is mozgalmas volt, augusztus 19-én zárták az előző évadot még a régi csapattal, szeptember 6-án Kassán pedig már a megújult táncos gárdával nyitották meg a következő szezont" - fogalmazott Juronics Tamás.

Az előző évadban több produkciót is nagy sikerrel játszott a 14 táncossal dolgozó társulat. A 43 szegedi előadásból 3 Carmina Burana, 10 Stabat Mater, 3 Testek filozófiája és 27 A diótörő volt. Utóbbi egyébként nagy sikert aratott, és a csongrádi megyeszékhely mellett az ország több pontján is vendégszerepelt és szerepel a jövőben is. A decemberi időszakban például a Művészetek Palotájában elevenedik meg Csajkovszkij balettje. Az előző évadban a társulat 44 helyszínen vendégszerepelt.


Idén lekerült a repertoárról a 16 éve játszott és több mint száz előadást megélt Homo Ludens. A társulat legtöbbet játszott és legsikeresebb produkciója a 2001-ben készült Carmina Burana, amelyből már 220 előadást láthatott a közönség. Repertoáron marad emellett Beethoven IX. szimfóniáját, a Liszt-műre készült Belső pokol című darabot, A diótörőt, a Stabat Matert, a Testek filozófiáját, a gyermeknek szóló Hattyúk tavát, a Csipkerózsikát, A Szent Iván éji álmot és a Homo Hungaricust.

 

Az új évad új táncosokat is hozott: Bujdosó Anna, Takács Zsófia és Hegedűs Tamás érkezett az együttesbe. Távozott Szarvas Krisztina, Tóth Andrea, Fehér Laura és Tarnavölgyi Zoltán.

 
Forrás: MTI, Színház.hu
 
 

süti beállítások módosítása