Denevér - A Trafóba érkezik a lengyel Mundruczó-rendezés

Szeptember 28-29-én a TRAFÓ-ban lesz a magyar premierje Mundruczó Kornél első lengyelországi rendezésének, a TR Warszawa-ban tavasszal bemutatott Denevér című előadásnak. A rendező ezért az előadásért megkapta a Telewizja Polska díját, a produkció pedig a májusi kaliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a „legjobb társulatnak járó” nagydíjat.

A TR Warsawa színházban bemutatott Denevér című előadás az eutanázia témája körül forog.

 

IMG 3424
A szilveszter előtt játszódó történet egymásnak vadidegen szereplői azért találkoznak távol az otthonuktól, hogy együtt búcsúztassák az óévet egy messzi intézetben. Öregek és fiatalok, házasok és egyedülállók egyaránt megfordulnak itt. Mindenben mások, egyben azonban hasonlítanak. Ugyanarra a kérdésre keresik a választ: szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania?

John Maxwell Coetzee Szégyen című regényének színpadra állítása után, Mundruczó Kornél első lengyelországi rendezésében továbbkeresi a választ a kérdésre: Szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania? A rendező saját bevallása szerint mostanában „beragadt” neki az öngyilkosság-metafora:nagyon európai, ésezen belül nagyon magyar problémának látja.

 

IMG 3588
“Valójában csak motívumokat és dalokat használtam Straussból. Sokkal inkább új darab született, amelyben két eutanázia-történet fut egymás mellett. Az operett szerintem kifejezetten halál-műfaj. […] Az egyik történet egy karmesterről szól, aki minden szilveszterkor A denevért vezényelte; a másik pedig egy paralízises fiú története, aki az eutanázia mellett dönt, de aztán annyira romlik az állapota, hogy a gyógyszerek bevétele előtt nem tudja még egyszer kimondani az igent, így nem tudja aláírni a papírokat" - fogalmazott a darab kapcsán Mundruczó Kornél.

A Denevér Mundruczó Kornél és Wéber Kata társ-forgatókönyvíró által tervezett öngyilkosság-trilógia első előadása. A trilógia második része a kollektív öngyilkosság témakörével foglalkozik majd. A Proton Színház előadásában színpadra kerülő Demencia című előadás magyarországi bemutatója két héttel később, 2013. okt. 15-16-án lesz, szintén a TRAFÓ-ban.

 

 

süti beállítások módosítása