"A mesemondó elrabolta a szívem" - Halász Péter felesége emlékezett

A hetvenes-nyolcvanas évek legendás társulata volt New York-ban a Squat Színház. A csapat tagja, az alapító Halász Péter felesége nemrég költözött haza. Sántha Ágnessel készített interjút Bárdos Deák Ágnes a Magyar Narancsnak. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:


"Egy szupermarketből jött ki reggel, többedmagával, reggeli fényben olyan volt az egész, mint egy tabló. Vágyakoztam rá, hogy bárcsak én is köztük lehetnék, de eltűntek, mint egy délibáb" - mesélte Sántha Ágnes első, balatonboglári találkozásáról Halász Péterrel. Egy évvel később futottak össze újra Budapesten, 1974 őszén, de kapcsolatuk csak egy újabb esztendővel később, egy véletlen találkozást követően kezdődött.

 

"Elvitt a Tabán moziba, ahol Eisenstein Patyomkin páncélosát vetítették, amiben a babakocsi szalad le a lépcsőn, és amiben csupa hozzá hasonló nagy szakállas alakok voltak. Kijöttünk a moziból, átmentünk az utca túloldalára, és egy szó nélkül ösztönösen megöleltük egymást. Így kezdődött. Utána megkértem, hogy mesélje el a Bibliából Ráhel történetét, mert a gyereke Ráchel volt, Ráchel Judit. Sétáltunk a Tabánban, és úgy mesélte a történetet, mintha az a saját története lenne. A mesemondó elrabolta a szívemet" - emlékezett Sántha Ágnes.

 

halasz peter santha agnes

Halász Péter és Sántha Ágnes (Fotó Harkai Péter, forrás:halasz.24.hu)

 

Sántha Ágnes ezután egy hónapra '56-os menekült édesapjához utazott külföldre, ám Halász Péterék pont ez idő alatt kapták meg végre a kiutazási engedélyüket. "Az útlevél, amit kaptak, egy darab papír volt, amivel kimehettek, de nem jöhettek vissza, úgyhogy Péter írt Norvégiába, ahol apukám élt, hogy ne jöjjek haza, mert akkor három évig nem utazhatok sehova. Mi épp Dániában Helsingőr várát néztük meg, apukám végigvitt a fjordokon, és valahogy elkerült Péter levele. Idehaza anyukám várt a Keleti pályaudvaron - és Péter, aki remélte, hogy nem fogok leszállni a vonatról. 1976. január 19-én nélkülem indultak Párizsba. Elveszett az a repülőtéri kép, amin egymással szemben állunk, és ő megígéri nekem, hogy küld valakit, hogy segítsen" - fogalmazott Sántha.

 

Egy névházasságnak köszönhetően decemberben Sántha Ágnes is csatlakozhatott a csapathoz, majd meghívták őket Rotterdamba, hogy csináljanak egy új előadást. "Ott jött létre a Squat, Szentjóby Tamás adta a nevet. Karácsony után érkeztünk oda, még nem tudtuk, mi lesz az új darab, csak egy ötlet volt meg. Találtunk egy üres házat, a szervezők elintézték, hogy lakhassunk meg próbálhassunk is benne. Alul volt egy üzlethelyiség, kirakattal, onnan jött az újabb ötlet, hogy az előadás is ott legyen" - idézte fel a Squat megalakulását Sántha Ágnes.

A teljes interjú a Magyar Narancs szeptember 12-i számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása