A ma született - Születésnapi beszélgetés Pintér Bélával

Pintér Béla születésnapja alkalmából, amely szeptember 21-ére, a Magyar Dráma Napjára esik, az Átrium Film-Színház rendhagyó ünnepséget rendez. 


Az Átrium ajánlója:

 

Az egyedülállóan sokoldalú színházi alkotó, Pintér Béla az egyik legsikeresebb alternatív „színházcsináló” ma. Célja, hogy társulatával együtt, a társadalom és saját személyének kritikus-ironikus megfigyelései alapján, a klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket hozzon létre. Sajátos szürreális világa és nyelvezete a valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel.

 

Sikereiknek köszönhetően társulatát ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb színházi alkotóműhelyként tartják számon Magyarországon és külföldön is.

 

Születésnapja alkalmából, amely emblematikusan szeptember 21-ére, a Magyar Dráma Napjára esik, az Átrium Film-Színház rendhagyó ünnepséget rendez.


A színházi élet fenegyerekét a népszerű televíziós műsorvezető és rendező, Till Attila fogja faggatni, aki maga is nagy rajongója Pintér Béla munkásságának. A beszélgetés alatt megismerhetjük az író véleményét a tavasszal megjelent, fordulópontot jelentő Drámák című, első gyűjteményes kötetéről, amely nyolc színdarabot tartalmaz, illetve hallhatunk az idén fennállásának 15. évfordulóját ünneplő társulat múltjáról és jövőjéről.

 

PB A ma szuletett k

 

Kovács Márton az ünnepségről:

 

A zenéről a legjobb színházi zenéért többször díjazott Kovács Márton és a jeles ünnep alkalmából verbuválódott csapata gondoskodik.

 

- Készült-e olyan dal, amit kifejezetten erre az alkalomra komponáltál? 

- Amikor megkérdeztem Bélától, hogy milyen zenei hangulatra vágyik a születésnapján, elárulta, hogy nem igazán akarja, hogy idézgessünk a darabjaiból, hanem az érdekli, nekünk mi jut eszünkbe a munkásságáról. Már vannak elképzeléseim, amelyeket megosztottam zenész barátaimmal – Zságer-Varga Ákos, Wágner Puskás Péter és Némedi Árpád -, akikkel együtt muzsikálunk majd ezen az estén. Miután két zongorista is van ebben a kvartettben, így az első ötletem az volt, hogy egyikőjük játsszon Fender-zongorán, a másikuk pedig egy pianínón. Emellett Árpi cimbalmozna, jómagam pedig hegedülnék, mivel ez így együtt, egy számomra is újfajta hangzást eredményezhet. Az sem titok, hogy mind a négyen hajlamosak vagyunk a színpadon rögtönözni, így szinte biztos, hogy a népzenéből kiindulva, valamilyen improvizációs zene születik meg akkor és ott. Valamint megpróbáljuk zenei nyelven is megfogalmazni azt a hangulatot, amit nagyon szeretek Béla színházában: azazhogy egy nagyon vidám helyzetben, egyszer csak az embernek összeszorul a gyomra. Mindez nekem azért annyira ismerős érzés, mert Mohácsi János(Kovács Márton színházi alkotótársa – a szerk.) is nagyon hasonló módon csinál színházat. Egyrészt készülök kifejezetten erre az estre írott zenével, másrészről pedig már keresgéltem olyan dalt, ami nem feltétlenül szerepel a társulat darabjaiban, de valamilyen módon mégis jellemző arra, amit ők csinálnak. 

 

Kovács Mártonnal itt olvashatnak friss interjút.


Részletes információ és jegyvásárlás: www.atriumfilmszinhaz.hu

 

kovacsmarci

 

A ma született - Születésnapi beszélgetés Pintér Bélával

 

Beszélgetőtárs: Till Attila
Zenélnek: Kovács Márton, Zságer-Varga Ákos, Wágner Puskás Péter, Némedi Árpád
 

süti beállítások módosítása