"Amikor a játék játssza önmagát" - Bagossy Lászlót kérdezték

A Kamrában bemutatott Heldenplatz című előadás is esélyes a legjobb rendezés kritikusdíjára. A rendezővel, Bagossy Lászlóval beszélgetett Proics Lilla a Revizoron. Lapszemle.

"Ezeket a jelöléseket sohasem szoktam teljesen magamra venni. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor azt a színházi műhelyt is díjazzátok, ahol az előadás készült. És akkor a statisztika is stimmel, mert jó színházi műhelyből egyre kevesebb van" - magyarázta Bagossy László a jelölés kapcsán.

 

BagossyLaszlo rendezo ByBence 05

Fotó: Kovács Bence

 

"Ritkán vagyok képes gyönyörködni abban, amit csinálok, és rendszerint azzal töltöm az időmet, hogy a hibákra vadászom vagy egyszerűen csak szenvedek a számos megoldatlanságtól" - tette hozzá a rendező, aki saját bevallása szerint egyetlen olyan darabot rendezett, amire igazán büszke.

 

"A saját munkáim közül egyetlenegy volt, ami képes volt időnként engem is bekebelezni, mint valami Frankenstein a saját alkotóját, és ez Az arab éjszaka volt az Örkény Színházban. Semmilyen díjat vagy jelölést nem kaptunk rá, de egészen bizonyos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb előadás, amit valaha csináltam" - idézte fel Bagossy, aki szerint a színész és a rendező akkor működik jól, ha tiszta és magától értetődő gondolatok és szabályok mozgatják, ha a munkája szinte észrevétlen, amikor a játék játssza önmagát.


Az interjúban a tanítási módszereiről is szót ejtett: "A színházcsinálást tanítani nem lehet. Hangosan gondolkodom, érzek, megítélek dolgokat, de hogy ebből hasznosítani tudnak-e valamit, az rajtuk múlik. A tanítványok között a tanulásra való képesség szokta a legnagyobb különbséget jelenteni, nem pedig a tanító. Viszont nagyon fontos, hogy ne én legyek az étlapjukon az egyetlen fogás. Ha sikerül olyan valakiket vagy valamiket az útjukba terelnem, akiktől-amikből döntő impulzusokat kapnak, az nekem valódi pedagógiai boldogság" - fogalmazott.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása