Mikó Csabáé a legjobb dráma - Díjátadót rendez a Dramaturgok Céhe

A Magyar Dráma Napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) szombaton a budapesti Katona József Színház Kamrájában.


A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 130 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.


A Magyar Dráma Napján, szombaton este nyolc órakor kezdődő ünnepi összejövetelen átadják a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, a Szép Ernő-jutalmat és a Bálint Lajos-vándorgyűrűt.

 

miko csaba

Mikó Csaba (fotó: Kovács Bálint, egyfelvonas.posztr.hu)


Az évad legjobb magyar drámájáért járó díjat az idén titkos szavazással Mikó Csaba Apátlanok című műve nyerte el. A díjat Lőkös Ildikó és Radnai Annamária dramaturg adja át. A szerzőt Karsai György irodalomtörténész, kritikus és Szálinger Balázs költő köszönti, majd részletek hangzanak el a drámából, a Független Színház tagjainak előadásában.


Az író húga alapította Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesülnek: Fejes Endre életművéért, Borbély Szilárd eddigi drámaírói munkásságáért, Jeles András pedig eredeti világlátású színpadi szövegeiért nyerte el az elismerést. A jutalmakat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője adja át, majd ezt követően köszöntőt mond Pozsgai Zsolt író, rendező, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Forgách András író.


A Bálint Lajos-vándorgyűrűt - amelyet egyik évben színházi titkár, másik évben pedig dramaturg kap - az idén Gyarmati Kata dramaturg nyerte el titkos szavazatok alapján. Az elismerést a hagyomány szerint az előző díjazott - Perczel Enikő dramaturg - adja át.


Az est nyitott, a szervezők várnak minden érdeklődőt, hogy együtt köszönthessék a díjazottakat.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása