Operaház: Nem fenyegeti sztrájk a szombati Falstaff-premiert

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy sztrájk miatt elmarad a Falstaff szombati premierje, az Operaház vezetése ugyanakkor közölte: az előadást mindenképpen megtartják.


"Nem tárgyal az Operaház vezetése az ODFSZ-szel, így sztrájk miatt elmarad a szombati Falstaff-premier" - írta a szakszervezet. Az ODFSZ szerint az Operaház vezetése előző napi közleményével félretájékoztatta a közvéleményt, amikor azt írta, hogy megérkezett a fenntartó minisztérium levele a kormányzati támogatás felhasználásáról, ezért az Operaház meg tudja kötni a 2013/14-es megállapodást a kollektív szerződésről.


Az Operaház sajtóirodája reagálásában ugyanakkor hangsúlyozta az MTI-nek, hogy egy előadás megtartásáról vagy elmaradásáról kizárólag ők hivatottak tájékoztatni, és a Falstaff premierjét szombaton mindenképpen megtartják.

 

operahaz


Az ODFSZ közleménye előzőleg kiemelte, hogy a Magyar Állami Operaháznál kezdeményezett kollektív munkaügyi vita idáig nem vezetett eredményre, "a dalszínház vezetése még csak nem is reagált a szakszervezet sajtóközleményhez mellékelt levelére". Azt is leírták, hogy az ODFSZ érdeklődésére a tárgyalódelegáció pénteken délelőtt sms-ben kapott választ a megbízott főigazgató-helyettestől, Főző Virágtól, amely szerint a munkáltató nem kíván a szakszervezeti követelésekről tárgyalni.


"Mivel tárgyalások híján a megállapodás valószínűsége a nullára csökkent, így Verdi Falstaff című operájának szeptember 21-i bemutató előadása elmarad" - írta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete.


Az Operaház időközben arról értesítette az MTI-t, hogy Arnaud Bernard rendező az utolsó pillanatban változtat a Falstaff előadáson. A Fenton szerepét éneklő Balczó Pétert ugyanis a csütörtök esti főpróba után mentővel szállították el az Operaházból.

 

"Achilles-ínszakadása miatt a fiatal tenor jobb lábán gipszben lép színpadra. A darab francia rendezője kész a kialakult helyzethez igazítani a cselekmény mozgásvilágát" - közölte az Operaház az MTI-vel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása